maandag, 12. november 2012 - 8:17

Arbeidsrecht-advocaten hebben scherpe kritiek op plan ontslagrecht

Doorn

De Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) vindt de manier waarop het kabinet het ontslagrecht wil versoepelen 'ondoordacht' en 'onverstandig'. Bij de vereniging zijn 900 gespecialiseerde advocaten aangesloten. Dit meldde de NOS zondag.

Vooral de combinatie van minder ontslagbescherming en een soberder WW vinden de arbeidsrecht-advocaten te ver gaan. De positie van de rechter bij ontslag wordt uitgehold, vinden ze en de maximale ontslagvergoeding van 75.000 euro vinden ze te laag.

De kantonrechters vinden het wel positief dat het ontslagrecht eenvoudiger wordt, maar zijn ontevreden over het feit dat het UWV nu binnen een termijn van vier weken over het ontslag moet adviseren. Daar zijn vaak twee maanden voor nodig, stellen ze. De kantonrechters vrezen dat vooral oudere werknemers de dupe zullen zijn van het nieuwe ontslagrecht.

Nu kan een ontslagprocedure nog lopen via het UWV of de kantonrechter. Het kabinet wil de mogelijkheid van de kantonrechter schrappen. Werkgevers moeten dan altijd advies vragen bij het UWV, maar dat is niet bindend. Een ontslagen werknemer kan vervolgens alsnog naar de rechter stappen. Die bepaalt of iemand een vergoeding krijgt.

In het televisieprogramma Buitenhof stelde PvdA-prominent Jacques Wallage zondag: „Het is niet verstandig om mensen in crisistijd versneld de bijstand in te werken. Hij is bang dat vooral door het voornemen van het kabinet om de duur van de WW te verkorten de positie van werknemers onder druk komt te staan.
Provincie:
Tag(s):