vrijdag, 6. januari 2012 - 8:54

Bewoners geëvacueerde dorpen nog niet terug vanwege gevaar op dijkdoorbraak

Een dijk langs het Eemskanaal in Groningen staat op doorbreken. De dorpen Woltersum, Wittewierum en gedeeltes van Ten Boer en Ten Post zijn op last van de brandweer en gemeenten geëvacueerd. Vrijwel alle 800 bewoners hebben het gebied verlaten.

Ook het vee ruim 600 stuks rundvee zijn inmiddels uit het gebied geëvacueerd. Nog steeds is men met man en macht bezig dieren in veiligheid te brengen. Het gaat om in totaal om zo'n 4000 koeien en schapen. De problemen bij de Tolberter Petten zijn voorbij. De noodverordening daar is ingetrokken.

Een straaljager van defensie heeft de dijk langs het Eemskanaal met een infraroodcamera in beeld gebracht. Aan de hand van deze beelden kan men opmaken waar de zwakke plekken in de dijk zijn.

De bewoners van de geëvacueerde dorpen zullen tot zeker zaterdag niet terug kunnen naar hun huizen. Dat maakte de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel zojuist bekend op een persconferentie

Eerder
Zowel in Delfzijl als Nieuwe Statenzijl wordt momenteel gespuid. Dit meldt het Waterschap Hunze en Aa's vrijdagmiddag.

De Oude Zeesluis en de Kleine Sluis in Delfzijl staan open en bij de Grote Zeesluis zijn de schuiven geopend. Dit geldt ook voor de sluis in Nieuwe Statenzijl. De N360 is weer open voor het verkeer.

Spuien kan op het moment dat het water op zee lager is dan het binnenwater. Door het openen van de sluisdeuren kan het water via vrij verval naar buiten stromen. Hierdoor zakt het waterpeil in het hele gebied. 'De verwachting is dat er tot ongeveer 18.00 uur gespuid kan worden', aldus het waterschap.

Het regionaal beleidsteam besloot vrijdagochtend om een deel van het gebied rondom het Groningse Woltersum te evacueren. De dijk van het Eemskanaal is verzadigd en laat water door. Om geen enkel risico te nemen is besloten om te evacueren.

De 330 inwoners van Woltersum worden dringend verzocht om hun huizen te verlaten. Ook inwoners in delen van Ten Post en Ten Boer worden verzocht om het gebied te verlaten.

Bij de evacuatie is naast de politie, ook het leger ingezet. Inwoners die niet bij familie terecht kan worden opgevangen in een sporthal in Ten Boer of in Groningen. Inmiddels zijn zo'n 800 mensen elders onder gebracht.

Wanneer de dijk het begeeft zal binnen enkele uren een gebied van honderden hectare onder water staan. Het Eemskanaal ligt hoger dan het bedreigde gebied. In het gebied zijn enkele boerderijen waarvan het vee in het gebied zal achterblijven. Later wordt besloten of ook het vee weg gehaald zal worden.

De ME beveiligt het ontruimde gebied en krijgt hierbij hulp van een politiehelikopter.

Zie ook 'LTO Noord roept veehouders met stalruimte op zich te melden'
Provincie:
Tag(s):