maandag, 15. oktober 2012 - 16:45

Celstraffen voor prostitueren 14-jarig zwakbegaafd meisje

De rechtbank Arnhem heeft maandag uitspraak gedaan in de laatste vier zaken in een onderzoek naar mensenhandel en daarbij celstraffen opgelegd tot drieënhalf jaar. ‘Eén verdachte is vrijgesproken’, meldt de rechtbank..

De zaken gaan over een 14-jarig zwakbegaafd meisje dat was weggelopen uit een instelling waar zij onder toezicht was gesteld. Het meisje is door een aantal mannen in de prostitutie gebracht en gehouden gedurende ten minste twee weken. Met een aantal van deze mannen heeft zij ook seks gehad. De gebeurtenissen hebben zich afgespeeld in februari en maart 2010.

Twee verdachten zijn veroordeeld voor deze mensenhandel. Een van hen is ook veroordeeld voor het hebben van seks met het minderjarige meisje. De rechtbank heeft bij het bepalen van de duur van de opgelegde gevangenisstraffen rekening gehouden met de rol en de bijdrage van iedere verdachte in het prostitueren van het meisje. Kort gezegd betekent dit: hoe groter de betrokkenheid, hoe hoger de straf.

De drieënhalf jaar gevangenisstraf werd opgelegd aan een 23-jarige man uit Nijmegen. De rechtbank ziet hem als een van de hoofdverdachten. Hij heeft het meisje daadwerkelijk in de prostitutie gebracht. Hij heeft ook geld verdiend aan haar werk als prostituee.

De rechtbank acht niet bewezen dat verdachte wist dat het meisje, dat zelf zei dat ze 18 jaar was en er lichamelijk ook zo uitzag, minderjarig was. Toch is de 23-jarige man ook veroordeeld voor het hebben van seks met het minderjarige meisje.

Daarvoor, noch voor de veroordeling voor mensenhandel van een minderjarige, is in principe nodig dat de dader weet dat het slachtoffer zo jong is. Daarbij komt dat verdachte hoe dan ook moet hebben geweten in welke kwetsbare positie het zwakbegaafde meisje zich bevond en daarvan misbruik heeft gemaakt.

Een 27-jarige man uit Arnhem is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar. Deze man heeft op verzoek van de man uit Nijmegen de seksadvertenties gemaakt en op internet gezet waarin het meisje werd `aangeboden' en later heeft hij de rol van `pooier' van het meisje van de man uit Nijmegen overgenomen.

Een 26-jarige man uit Arnhem is vrijgesproken. Deze man heeft het meisje weliswaar een keer vervoerd naar Zevenaar, waar hij een slaapplek voor haar had geregeld, maar de rechtbank acht niet bewezen dat hij op dat moment wist dat het meisje zich door zijn handelingen beschikbaar zou stellen voor seks tegen betaling.

Tot slot is aan een 45-jarige man uit Arnhem een gevangenisstraf opgelegd van 15 maanden waarvan 8 voorwaardelijk voor het hebben van seks met het minderjarige meisje. Hij was verder niet betrokken bij de mensenhandel.

De straffen zijn iets lager dan de eisen van de officier van justitie van respectievelijk vierenhalf jaar, drie jaar en 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. Dit komt omdat de rechtbank meer dan de officier van justitie rekening houdt met de ouderdom van de zaken en de persoonlijke omstandigheden van de mannen, die geen of geen relevant strafblad hebben.

Bovendien heeft de rechtbank de mannen van 23 en 27 jaar vrijgesproken van onttrekking aan het wettelijk gezag, waarvoor wetenschap van de jeugdige leeftijd wel vereist is.

In april dit jaar zijn in dit onderzoek al vier medeverdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen, variërend van 8 maanden tot 3 jaar.
Provincie:
Tag(s):