dinsdag, 20. november 2012 - 10:50 Update: 08-07-2014 0:44

Consument pessimistischer over de toekomst

De stemming onder consumenten is in november verslechterd.

De indicator van het consumentenvertrouwen daalde 5 punten en kwam uit op
-37. Consumenten waren veel negatiever over de toekomstige economie en over hun toekomstige financiële situatie dan in oktober. Dit heeft het CBS dinsdag bekendgemaakt.

Consumenten waren aanzienlijk pessimistischer over het economisch klimaat in de komende 12 maanden. Over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden waren ze ook somberder, maar in mindere mate. De deelindicator van het economisch klimaat verslechterde 12 punten en kwam uit op -56.

Ook over hun eigen financiële situatie in de komende 12 maanden waren consumenten veel negatiever dan in oktober. Deze indicator verslechterde 12 punten en kwam uit op -32. Zo laag was de indicator niet eerder. Tegenover deze verslechtering stond echter een verbetering van de stemming over de eigen financiële situatie in de afgelopen 12 maanden. Over het doen van duurzame aankopen zoals meubelen of een wasmachine was de consument ook minder pessimistisch dan een maand eerder. Per saldo veranderde de koopbereidheid vrijwel niet. Deze deelindicator daalde 1 punt en kwam uit op -25.
Categorie:
Tag(s):