maandag, 15. oktober 2012 - 8:07 Update: 08-07-2014 0:31

Duizenden it-banen in Nederland verloren door verkeerd onderwijs

In het Algemeen Dagblad (AD) luiden de multinationals Stork en AkzoNobel de noodklok over het verlies van duizenden it-banen voor Nederland. Dit zou komen doordat it-studenten verkeerd worden opgeleid, zo schrijft de krant maandag.

Hogescholen en universiteiten laten steken vallen bij het opleiden van it-managers. De multinationals stellen dat er een grote kloof ligt tussen het Nederlandse onderwijs en het bedrijfsleven.

Er worden nu vooral veel computerprogrammeurs opgeleid terwijl het bedrijfsleven zit te springen om werknemers die als informatiemanager de brug weten te slaan tussen programmeurs en afdelingen als verkoop, personeelszaken en onderzoek.

Pieter Schoehuijs, cio (chief information officer) van AkzoNobel, stelt dat veel bedrijven geen programmeurs meer zoeken, maar informatiemanagers. 'Mensen die bruggenbouwer zijn tussen de pure computermensen en de andere afdelingen.'

Pieter Schoehuis en André Haket, cio van Stork, vrezen dat veel vacatures door het slechte onderwijs onvervulbaar blijven. Als de it-opleidingen niet worden aangepast zullen andere landen deze banen inpikken. Landen die wel beschikken over het juiste it-personeel.

Om die reden starten De Nederlandsche Bank, Stork en AkzoNobel in november uit nood met een gezamenlijke opleiding it-management. 'Wij steken onze nek uit. We rekenen erop dat meer concerns snel zullen aansluiten,' aldus Haket in de krant.
Categorie:
Tag(s):