donderdag, 17. mei 2012 - 21:08 Update: 15-10-2014 18:25

Examen Neem zo min mogelijk fructose

Uit onderzoek blijft dat voedingsmiddelen die veel fructose bevatten de hersenen vertragen.

Nee, dat gezonde appeltje mag nog wel gegeten worden. Dit onderzoek gaat niet over fructose in fruit maar over fructose dat aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd. Het onderzoek, op ratten, werd uitgevoerd door de University of California Los Angeles (UCLA). Het leervermogen wordt beïnvloed en te veel fructose kan zelfs geheugenverlies veroorzaken.

"Onze resultaten laten zien dat wat je eet je manier van denken beïnvloedt", legt onderzoeker Fernando Gomez-Pinilla uit. "Een voedingspatroon rijk aan fructose kan op de lange termijn de hersenen veranderen. Omega-3-vetzuren lijken echter de schade juist te beperken."

Tijdens het onderzoek werden twee groepen ratten bestudeerd. Alle ratten dronken in een periode van zes weken fructosesiroop. Een van de twee groepen kreeg ook omega-3-vetzuren. Alle ratten kregen verder gewoon eten en ze hadden voor het onderzoek een route in een doolhof geleerd.

Na de proeftijd van zes weken konden de ratten niet zo goed de weg in het doolhof vinden. Ook vertoonden de hersenen van de ratten minder activiteit en er was een resistentie voor insuline ontwikkeld. De groep ratten die omega-3-vetzuren hadden gekregen was er geen veranderd effect.

"Insuline speelt in het lichaam een belangrijke rol bij het controleren van de bloedsuikerspiegel, maar lijkt ook belangrijk in de hersenen. Het ziet er naar uit dat insuline het geheugen en leervermogen verstoort", aldus Gomez-Pinilla. "Ons onderzoek laat zien dat een fructoserijk voedingspatroon het lichaam en de hersenen schaadt."

Categorie:
Tag(s):