zondag, 30. september 2012 - 8:07

Extra inzet voor aangekondigde Project X

Amersfoort

De politie heeft op zaterdagavond, 29 september, extra toezicht gehouden rond winkelcentrum Emiclaer in de Amersfoortse wijk Kattenbroek en in andere wijken in de stad. Vannacht blijft de politie met verhoogde inzet aanwezig in Amersfoort.

Op social media verspreidden mensen afgelopen week een bericht over een vermeend Project X Feest. De Politie traceerde de oprichters van accounts waarop uitnodigingen werden gestart en sprak hen aan op de mogelijke risico’s voor de bewoners van Amersfoort. Daarop besloten de initiatiefnemers eigenhandig de accounts af te sluiten.

Er werden op zaterdagavond groepen jongeren aangesproken. Door agenten werd contact gezocht met de jongeren die in de buurt rondliepen. Agenten hebben telefonsch contact gezocht met diverse ouders van jongeren en deze kwamen hen direct ophalen. Veel ouders liepen ook in de omgeving en haalden hun zoon/dochter zelf al weg. De politie is blij met de reacties van de ouders. Door deze wijze van aanpak werd het snel rustiger.

Sinds de eerste berichten over Project X Amersfoort op zaterdag 22 september online verschenen, hebben burgemeester, politie en OM in de stad overleg gevoerd. Daarmee werd aangesloten bij de vele geluiden uit de stad om een herhaling van de gebeurtenissen in Haren te voorkomen. Met betrokken organisaties, zoals vertegenwoordigers van winkeliers en bewoners, is overlegd over de mogelijkheden om problemen te voorkomen. Inwoners die contact zochten met vragen of zorgen, werden geïnformeerd.

Er zijn voorbereidingen getroffen om indien nodig een noodbevel in te zetten bij specifieke omstandigheden, maar dat bleek niet nodig. Ook voor een algehele noodverordening is niet gekozen. De politie was goed voorbereid, de mobiele eenheid was voor Amersfoort beschikbaar en is niet ingezet.
Provincie:
Tag(s):