dinsdag, 16. oktober 2012 - 16:22 Update: 08-07-2014 0:31

Google’s nieuwe privacyvoorwaarden in strijd met EU-richtlijn

De Europese privacytoezichthouders, verenigd in de zogeheten Artikel 29-werkgroep, hebben na gezamenlijk onderzoek geconstateerd dat de wijzigingen in de privacyvoorwaarden van Google in strijd zijn met de Europese privacyrichtlijn.

Vandaag presenteerde de Franse privacytoezichthouder (CNIL) de resultaten van het onderzoek naar Google’s privacyvoorwaarden dat zij namens alle 27 Europese privacytoezichthouders uitvoerde. Het is de eerste keer dat de Europese privacytoezichthouders op deze wijze gecoördineerd optrekken bij een onderzoek naar grensoverschrijdende verwerkingen van persoonsgegevens door een bedrijf.

'Onze gezamenlijke actie staat voor nieuw beleid, we zullen in de toekomst steeds vaker samen optrekken om grensoverschrijdende overtredingen van Europese privacyregelgeving zo effectief mogelijk aan te pakken', aldus de voorzitter van de verenigde Europese privacytoezichthouders en het College bescherming persoonsgegevens (CBP) Jacob Kohnstamm.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat Google bepaalde persoonsgegevens van gebruikers van de diverse Google-diensten combineert zonder de gebruikers daarover vooraf goed te informeren en zonder daarvoor vervolgens toestemming te vragen. Het zonder toestemming combineren van persoonsgegevens voor online marketing- en reclamedoeleinden is in strijd met de Europese privacyrichtlijn. Het is van belang dat mensen zelf zeggenschap hebben over het gebruik van hun persoonsgegevens. In december 2012 zullen de Europese privacytoezichthouders gezamenlijk eventuele vervolgstappen op het onderzoek bespreken.
Categorie:
Tag(s):