maandag, 24. september 2012 - 17:32

Harde wind zorgt voor veel schade en overlast in hele land

Den Bosch

De harde windstoten die sinds maandagmiddag vanuit het zuiden naar het noorden over het land trekken hebben al voor veel schade en overlast gezorgd.

Omgewaaide bomen, afgebroken takken en dakpannen die wegwaaien hadden lokaal in de zuidelijke en middelste provincies Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland rond 16.00 uur al voor de nodige overlast gezorgd. De brandweerkorpsen aldaar hebben er hun handen vol aan. Doordat de bomen nog volop blad dragen zijn ze een gewilde prooi voor de harde wind.

Het treinverkeer heeft te kampen met omgewaaide bomen over het spoor en afgewaaide takken die tussen de bovenleidingen zijn gewaaid. Op een aantal trajecten rijden hierdoor geen of minder treinen wat tot vertragingen leidt.

Ede-Wageningen — Wolfheze
Tussen Utrecht Centraal en Arnhem moeten reizigers rekening houden met een vertraging die kan oplopen tot meer dan 60 minuten. Door een boom op het spoor rijden er tussen Ede-Wageningen en Wolfheze geen treinen maar bussen. Doorgaande reizigers tussen Utrecht Centraal en Arnhem kunnen omreizen via Den Bosch. Prognose:Naar verwachting tot 22:00 uur.

Op-spoor een boom Enschede - Gronau (D)
Tussen Enschede en Gronau moeten reizigers rekening houden met een vertraging van meer dan 60 minuten. Door een boom op het spoor rijden er tussen Enschede en Gronau geen treinen. Prognose:Naar verwachting tot 22:00 uur.

Op-spoor een boom Maarn-Veenendaal Centrum
Tussen Maarn en Veenendaal Centrum moeten reizigers rekening houden met een vertraging van meer dan 60 minuten. Door een boom op het spoor rijden er tussen Maarn en Veenendaal Centrum geen treinen. Prognose:Naar verwachting tot 22:00 uur.

Voorwerp-in-bovenleiding Sittard-Heerlen
Tussen Sittard en Heerlen moeten reizigers rekening houden met een vertraging van 15 tot 30 minuten. Door een voorwerp in de bovenleiding rijden er tussen Sittard en Heerlen minder treinen. Prognose: Naar verwachting tot 20:00 uur.

Op-spoor een boom Eindhoven — Weert
Tussen Eindhoven en Weert moeten reizigers rekening houden met een vertraging van 15 tot 30 minuten. Door een boom op het spoor rijden er tussen Eindhoven en Weert minder Sprinters Prognose:Naar verwachting tot 18:30 uur.

Seinstoring Arnhem-Doetinchem
Tussen Arnhem en Doetinchem moeten reizigers rekening houden met uitval van treinen en een vertraging van 15 tot 30 minuten. Oorzaak: een seinstoring. Prognose:Naar verwachting tot 17:30 uur.

Verwachte-weersomstandigheden HSL Amsterdam-Breda
Tussen Amsterdam Centraal en Breda moeten Fyra- en Thalysreizigers rekening houden met onbekende vertraging.Oorzaak: verwachte weersomstandigheden. Prognose:Naar verwachting tot 19:00 uur
Diesellocomotief
Omdat de zware buien richting het noorden trekken heeft ProRail op voorhand een diesellocomotief ingezet. Deze rijdt mee richting het noorden van Nederland. Wanneer bovenleidingen aldaar sneuvelen dan kan men direct de diesellocomotief inzetten om gestrande treinstellen op sleeptouw te nemen.

KNMI weersvoorspelling middag en avond
Het gebied met regen- en onweersbuien trekt vanmiddag van zuidwest naar noordoost over het land. Bij deze buien zijn langs de westkust zware windstoten tot 90 km/uur en landinwaarts tot ongeveer 80 km/uur mogelijk.

Vanavond klaart het wat verder op. Het is vanmiddag zacht, de temperatuur loopt uiteen van 17 graden in het Waddengebied tot 22 graden in het zuidoosten. Er staat aanvankelijk veel wind. De wind draait de komende uren van zuidoost naar zuidwest en neemt daarbij boven land tijdelijk toe tot vrij krachtig of krachtig, 5 tot 6, aan de westkust en op het IJsselmeer tot stormachtig of storm 8 tot 9 Bft.

Vanavond neemt de wind geleidelijk af.Vannacht leven de buien weer wat op, langs de kust is daarbij kans op onweer. De minimumtemperatuur komt uit rond 11 graden. De wind draait naar het zuiden en neemt verder af naar zwak tot matig en langs de kust en boven het IJsselmeer naar matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 Bft.

Morgen overdag is het wisselend bewolkt met enkele buien, soms met onweer. De maximum temperatuur varieert van 16 graden in het noordwesten tot 19 graden in het zuidoosten. De zuidenwind is overwegend matig, aan de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig..
Provincie:
Tag(s):