zondag, 1. april 2012 - 15:41 Update: 08-07-2014 0:53

Indoorkampioenschappen dressuur paarden en pony s

Brummen

De uiterst functionele manege van L.R. de IJsselruiters te Brummen was afgelopen zaterdag het decor van de KNHS Indoorkampioenschappen paarden en voor de klasse Z2 pony's.

Dit laatste kampioenschap werd een week naar voren geschoven, om de ponyruiters in de gelegenheid te stellen komend weekeinde in het Engelse Addington deel te nemen aan een internationale wedstrijd. Dankzij de enorme inzet van de vrijwilligers waar de De IJsselruiters een beroep op kunnen doen bleek deze accommodatie een volwaardig alternatief voor de natuurlijke locatie van deze kampioenschappen het KNHS centrum in Ermelo.

De kampioenschappen op zaterdagochtend begonnen met de strijd tussen de pony's, aangeboden door Felix Hippische Juristen, en daarin was A-kaderlid Sanne Vos (Wijk en Aalburg) met de achtjarige TC Champ Of Class DVB met afstand de sterkste. De pupil van Coby en Marlies van Baalen, die dit jaar de internationale wedstrijden in Drachten en Roosendaal winnend wist af te sluiten, reed ook nu weer een hele goede proef. "Voor mijn gevoel reden we een sterke proef, waarin eigenlijk niets fout ging. Zo werden de wissels met speels gemak feilloos gesprongen en toonden we ook in draf heel sterke oefeningen. In de keertwendingen heb ik misschien een paar puntjes laten liggen", vertelde Sanne Vos, die verrast was een voorsprong te hebben op Rosalie Bos van ruim drie procent. "Ik bleef net onder de zeventig procent steken, maar dat kwam volgens mij omdat de jury niet hoog scoorde. En dan toch nog met ruim drie procent voorsprong winnen verraste me in positieve zin", aldus Sanne, die dagelijks in de stallen van Dressuurstal van Baalen te vinden is om te trainen.

Op de tweede plaats eindigde de 15-jarige Rosalie Bos (Weert) met de zesjarige Paso Double, die vorig jaar nog reserve kampioen werd in de strijd om de beste 5-jarige dressuurpony in de Divoza Cup. Rosalie Bos heeft Paso Double nog geen jaar in haar bezit en hij kon, toen ze hem kreeg, zoals dat heet 'helemaal niets'. "Tijdens het losrijden voelde mijn pony heel fijn aan, maar tijdens de wedstrijd kwam er een beetje spanning. Daardoor viel Paso Double in n van zijn sterkste bewegingsvormen, de uitgestrekte draf, even in galop. Dat kostte punten, maar de rest van de drafonderdelen gingen heel goed, net als de galop, waarin misschien een wissel net iets beter gesprongen had kunnen worden. Voor de wedstrijd hoopte ik op brons, dus men kan zich voorstellen dat ik dik tevreden ben met zilver!", aldus Rosalie Bos, die in de vierde klas zit van het gymnasium.


De 13-jarige Lisanne Zoutendijk (St. Willebrord) wist met de 18-jarige Kostendrukkers Amaretto het brons te veroveren. "In de aanloop naar dit kampioenschap hebben we in de training accenten gelegd op het verbeteren van de zijgangen en de onderdelen waarin het uitstrekken van de beweging wordt gevraagd. Voor mijn gevoel hebben we daarin echt progressie weten te boeken. Ook het achterwaarts gaan ging volgens het boekje, maar we hebben punten laten liggen in de voltes met een doorsnee van acht meter. Die reed ik in galop iets te groot. Daar moet ik nu dus op gaan oefenen. Ook zullen we wat accenten moeten leggen om de verzameling nog iets te optimaliseren. Dat is wel het leuke van het rijden van kampioenschappen, je komt er iedere keer weer achter dat er puntjes zijn waar je jezelf en je paard kunt verbeteren", aldus Lisanne.
Categorie:
Tag(s):