vrijdag, 22. juni 2012 - 7:15

Laatste 600 huishoudens centrum Nieuwegein weer stroom

Nieuwegein

In Nieuwegein is donderdagavond bij zo'n 17.000 huishoudens door blikseminslag de elektriciteit uitgevallen. De storing begon rond 21.15 uur, toen de bliksem in een transformatorhuisje aan de Utrechthaven sloeg.

Update 23.00 uur:
Rond 23.00 uur vrijdagavond, 24 uur na de blikseminslag donderdagavond, zouden volgens netbeheerder Stedin ook de laatste 600 huishoudens in het centrum van Nieuwegein weer voorzien moeten zijn van stroom.

Update 19.00 uur:
Van de 17.000 klanten die door het noodweer van donderdagavond zonder stroom zaten, hebben er inmiddels 15.500 weer stroom. De 1.500 klanten zonder stroom bevinden zich in het centrum van Nieuwegein. Naar verwachting zullen deze klanten in de loop van de avond weer stroom hebben.

Update 17.30 uur:
Van de 17.000 klanten die door het noodweer van donderdagavond zonder stroom zaten, hebben er rond 17.00 uur inmiddels 14.000 weer stroom. Stedin werkt met man en macht aan het herstel van de stroomvoorziening voor de resterende 3.000 klanten. De klanten zonder stroom bevinden zich in de wijken Vreeswijk: Fokkesteeg-Zuid en Zandveld. Jutphaas: Centrum Nieuwegein .

Update 14.31 uur:
De volgende supermarkten zijn open:
¡C1000 Hoogzandveld-hebben stroom-open vanaf vanochtend
¡C1000 muntplein hebben hele tijd stroom
¡C1000 Makado- Hebben gewoon stroom sinds vanochtend
¡Plus -Nedereind hebben gewoon stroom sinds hedenochtend!
Mogelijk zijn andere supermarkten en/of winkels ook geopend.

Update 13.30 uur
Om 13.00 uur was er een persconferentie in de raadzaal van het Stadshuis in Nieuwegein. De woordvoerders waren burgemeester Frans Backhuijs en Henk Blom, directeur marktoperaties Stedin.

Twee transformatorstations uitgevallen
Donderdag 21 juni om 21.15 was er een blikseminslag bij 2 transformatorstations. Nieuwegein wordt gevoed door twee transformatorstations en beiden vielen uit. Een groot deel van Nieuwegein zat vanaf dat moment zonder stroom. In totaal ging het om 17.000 huishoudens.

Burgemeester Frans Backhuijs: "Het is heel vervelend dat je geen stroom hebt. Bijna alle wijken in Nieuwegein zaten zonder stroom, behalve Galecop en Batau-noord."

Extra surveillance politie
De politie heeft extra gesurveilleerd in de wijken waar geen stroom aanwezig was. De brandweer en de overige hulpdiensten hebben extra geholpen en waren bereikbaar via 112.

Het waterschap heeft ook noodaggregaten en pompen ingezet. Het mobiele netwerk is licht overbelast, vaste telefonie werkt doorgaans wel. Er is geen grootschalige uitval van telefoonverkeer genoemd.

Stedin is direct gestart met reparatiewerkzaamheden in de transformatorstations. Waar herstel nog niet mogelijk was zijn noodaggregaten ingezet. Men hoopt zoveel mogelijk vrijdag te herstellen. Er wordt niet uitgesloten dat zaterdag nog herstelwerkzaamheden nodig zijn.

Verwachting stroomvoorziening
In de loop van de middag/avond zal er weer stroom beschikbaar zijn, maar Stedin kan nog niet voorzien welke schades zij nog tegen gaan komen. Het streven is zo veel mogelijk vandaag te herstellen.

Er wordt geprobeerd om hoogbouw prioriteit te geven bij aansluiting op de stroomvoorziening. Dit om te voorkomen dat inwoners ook geen gebruik van de watervoorziening kunnen maken.

Weer stroom
In het begin van de middag is gestart met het in bedrijf nemen van de stroomvoorziening in Nieuwegein. Er is veel schade. Gevaarlijke situaties kunnen ontstaan er het voorkomen van gevaarlijke situaties kost tijd.

Provincie:
Tag(s):