donderdag, 30. augustus 2012 - 19:55

Minister Schippers ziet advies 'no cure, no pay' wel zitten

Den Haag

Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft donderdagavond tegen BNR Nieuwsradio laten weten dat ze de 'no cure no pay' -aanpak, die het College van Zorgverzekerden adviseert, wel wil overnemen.

Het 'no cure, no pay'-plan komt erop neer dat de zorgverzekeraar alleen de kosten van een geneesmiddel vergoedt als de patiënt baat heeft bij een geneesmiddel. Heeft een medicijn geen effect dan gaat de rekening naar de fabrikant.

Tegen BNR-radio geeft minister Edith Schippers nadrukkelijk aan:"Dit is echt een principe dat voor nieuwe, dure medicijnen geldt die hun werking nog moeten bewijzen. Voor medicijnen die al heel lang op de markt zijn, waar we allerlei varianten op hebben en waarvan de prijzen ook echt laag zijn heeft dit weinig zin”

De 'no cure, no pay'-aanpak gebeurt inmiddels bij het nieuwe geneesmiddel omalizumab (Xolair) voor de behandeling van ernstige astma. Bij naar schatting drie op de tien patiënten slaat de behandeling niet aan, wat 16.000 euro per patiënt per jaar kost. Als het aan het CVZ ligt, gaan de kosten daarvan bij de fabrikant liggen. Het College voor Zorgverzekeringen denkt dat er op die manier 1 tot 2 miljoen euro bespaard kan worden.

Het College heeft onlangs afspraken gemaakt met patiënten, longartsen en de fabrikant. Een woordvoerder zegt te hopen dat in de toekomst meer geneesmiddelen kunnen worden vergoed op no cure no pay-basis.
Provincie:
Tag(s):