maandag, 26. november 2012 - 12:03

Mogelijk banen op de tocht door afschaffing MRB-vrijstelling oldtimers

Helmond

De afschaffing van de MRB vrijstelling voor oldtimers kan mogelijk duizenden banen kosten. Dat zegt Wim van Giersbergen, initiatiefnemer van Stichting Oldtimerbranche Nederland.

De stichting presenteerde zich afgelopen donderdag in Brummen officieel aan ruim 125 ondernemers die werkzaam zijn in de oldtimer branche.

"Een geweldige opkomst, die aangeeft hoe belangrijk dit onderwerp is voor de branche" , zegt Van Gierbergen.

Spontaan initiatief
Na het bekend worden van het Regeerakkoord drong het al snel door tot Van Giersbergen, eigenaar van een bedrijf dat gespecialiseerd is in klassieke Volvo's, dat de plannen een desastreus effect hebben op de branche.

Hij zegt: "Vanaf de dag na de presentatie van het Regeerakkoord heb ik nauwelijks meer een oldtimer verkocht. En dat terwijl daarvoor de verkopen prima doorliepen. Ook wordt onderhoud en restauratie afgezegd of uitgesteld tot er duidelijkheid is. Dat was het moment waarop ik me realiseerde dat onze branche niet georganiseerd is en er actie ondernomen moest worden."

Duveltje uit een doosje
Door de, totaal onverwachte, plannen in het regeerakkoord om de MRB vrijstelling voor klassiekers af te schaffen is voor veel ondernemers in deze branche de handel van de een op de andere dag nagenoeg stil gevallen. Oldtimer gebruikers blijven massaal weg door de onduidelijkheid over de uitvoering van deze plannen.

Onbetrouwbare overheid
"Dit is de derde wijziging in vier(!) jaar", verzucht een ondernemer tijdens de bijeenkomst. "En dat terwijl de laatste aanpassing pas per 2013 in gaat, en dus feitelijk nog niet eens van kracht is! Als dit doorgaat, tast dat voor mij de betrouwbaarheid van de overheid aan. Dit riekt dan naar onbehoorlijk bestuur."

Faillissementen onafwendbaar
"Ondernemers zien hun toekomst somber in en zijn genoodzaakt na te denken over ontslag van personeel. "Binnen een paar maanden zijn de eerste faillissementen te verwachten. Niet iedereen heeft voldoende reserves om nog eens maanden van onzekerheid uit te zingen", aldus Van Giersbergen.

Milieu en oldtimers kunnen goed samen
Inmiddels is ook duidelijk dat er goede alternatieven zijn om de gesuggereerde negatieve milieu effecten van oldtimers aan te pakken. "Als je effectief uitstoot van oldtimers wilt aanpakken, dan kan dat ook zonder de branche de nek om te draaien. Sterker nog, zowel branche, als oldtimer gebruiker als overheid en milieu kunnen hier voordelen bij hebben" vindt Van Giersbergen.

Geïnverteerd spaargeld in rook op
Maar het niet alleen de bedrijven die kampen met stilstand gevolgd door verliezen. Ook particulieren die een oldtimer bezitten en daar door de jaren heen, naast de aanschaf, flink hun spaargeld hebben ingestoken zien hun ''belegging'' in rook opgaan.
Provincie:
Tag(s):