maandag, 8. oktober 2012 - 23:27

Nieuwe Chinooks in luchtmachthanden

Den Haag

Defensie heeft vandaag twee nieuwe Chinook CH-47F-transporthelikopters in gebruik genomen.

Het zijn de eerste van 6 nieuwe toestellen, wat het totale aantal Chinooks straks op 17 brengt. 2 vervangen de helikopters die tijdens de missie in Afghanistan verloren gingen. De overige 4 breiden de bestaande vloot van 11 CH-47D’s uit.

Geavanceerd
Schnitger: Met de Chinook-F heeft de luchtmacht een hightech werkpaard dat aan alle eisen voldoet.” De nieuwe aanwinst betekent volgens hem een enorme verbetering van de hele helikoptervloot. “Daar waar hoogwaardig materiaal van doorslaggevend belang is om operationele doelen te bereiken, is onze airpower toekomstbestendig.”
Veiliger

Behalve het kleurschema - grijs in plaats van groen - en het onderhoudsvriendelijke airframe, zijn de verschillen tussen de modellen F en D van operationeel-technische aard. Zo beschikt de nieuwe variant over een verbeterde cockpit. Met behulp van een digitaal automatisch vliegsysteem kan de vlieger nog secuurder en veiliger vliegen onder moeilijke omstandigheden, zoals het opereren in een stoffige of zanderige omgeving. De ‘F’ kan zijn omgeving, met name bij duisternis, nog beter in kaart brengen. Daarnaast zijn ze uitgerust met 5 zogenoemde fastrope-posities en een zelfbeschermingsysteem.
Blussen

Blussen branden
De crisisbeheersingsoperaties van de laatste jaren toonden het belang van middelzware transporthelikopters. Er bleek een groot tekort aan dit soort type toestel, zo werd internationaal onderkend. Defensie zet de Chinooks ook nationaal in, bijvoorbeeld bij het blussen van grote natuurbranden, zoals vorig jaar in natuurgebied Aamsveen nabij Enschede.
Provincie:
Tag(s):