donderdag, 18. oktober 2012 - 15:04 Update: 08-07-2014 0:29

Nog geen boete voor ontbreken alcoholtester in Frankrijk

De Nederlandse vakantieganger hoeft voorlopig niet te vrezen voor een bekeuring in Frankrijk omdat hij geen alcoholtester in zijn auto heeft. Handhaving van deze Franse wetgeving is tot 1 maart 2013 uitgesteld.

De reden is dat de testers ook in Frankrijk nog niet overal voorradig zijn. De verplichting om een alcoholtest aan boord te hebben blijft wel bestaan. Dit heeft de Franse minister van Binnenlandse zaken bekendgemaakt en is bevestigd door de Franse ambassade in Den Haag.

In Frankrijk moet sinds 1 juli een alcoholtest (éthylotest) in de auto aanwezig zijn. Dit geldt ook voor Nederlanders die met de auto op vakantie gaan naar Frankrijk of door Frankrijk heenrijden. Gebruik van de alcoholtest is echter niet verplicht. Aanvankelijk zou er vanaf 1 november worden gehandhaafd. Tot die tijd kregen automobilisten een waarschuwing.

Met een alcoholtest kunnen bestuurders, bij twijfel over hun alcoholgehalte, zelf bepalen of ze wel of niet in staat zijn een auto te besturen. Er dient altijd een ongebruikte test in de auto aanwezig te zijn; als de bestuurder besluit de test te gebruiken, moet hij daarnaast een tweede, ongebruikte test hebben. Overigens test de Franse politie met eigen ademanalyseapparaten.
Categorie:
Tag(s):