dinsdag, 26. juni 2012 - 13:11

OM eist TBS met dwangverpleging tegen ‘hakbijlzwaaier’

Arnhem

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft maandag in hoger beroep TBS met dwangverpleging geëist tegen een 32-jarige man die volgens het OM op 24 januari 2011 in Arnhem geprobeerd heeft met een hakbijl zeven mensen te doden. Dit heeft het OM bekend gemaakt.

'Verdachte heeft verklaard in opdracht van een stem op pad te zijn gegaan om mensen te vermoorden. Hiertoe had hij een aantal messen en een keukenhakbijltje bij zich gestoken. Verdachte maakte contact met verschillende mensen die hij tegenkwam en sloeg vervolgens toe', aldus het OM.

Volgens het OM is het feit dat het lichamelijk letsel in de meeste gevallen meevalt, niet te danken aan het handelen van verdachte. Verdachte ging er zelfs vanuit dat hij een aantal mensen daadwerkelijk had omgebracht.

De plaats van het letsel bij de diverse slachtoffers, zoals op het hoofd en vlakbij het hart, had dit ook makkelijk tot gevolg kunnen hebben. Gelet op deze wijze van handelen, meent het OM dat er sprake is van zeven pogingen tot moord.

"Op grond van opgemaakte rapportages over de persoon van verdachte, dient verdachte ontoerekeningsvatbaar te worden geacht. De ernst van de feiten en de persoon van verdachte maken TBS met dwangverpleging de enige mogelijkheid om de maatschappij te beveiligen tegen uitbarstingen van verdachte", aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.

De rechtbank Arnhem legde overeenkomstig de eis van het OM op 3 januari 2012 aan verdachte TBS met dwangverpleging op. Verdachte stelde hoger beroep in tegen het vonnis.

De uitspraak is naar verwachting op 9 juli 2012.
Provincie:
Tag(s):