vrijdag, 7. september 2012 - 14:46

Open Monumentendag 2012

De Open Monumentendag wordt dit jaar voor de 26ste keer gehouden. Het is landelijk gezien een van de grootste publieksmanifestaties op het gebied van het erfgoed. De Open Monumentendag valt in het weekeinde van 8 en 9 september.

Binnen en buiten kijken
Zeeland telt meer dan 3.500 rijksmonumenten, honderden gemeentelijke monumenten en enkele tientallen beschermde dorps- en stadsgezichten. Traditiegetrouw is Open Monumentendag een goede gelegenheid om een aantal van deze monumenten ook van binnen te bekijken. Ruim 300 zijn in Zeeland op 8 september open.

Groen van Toen
Het thema is 'Groen van Toen'. Aanleiding om dit jaar voor Groen van Toen te kiezen, is het feit dat 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Historische Buitenplaats. Dit jaar wordt dus niet alleen naar binnen maar óók naar buiten gegaan. Het gebouwde erfgoed kan niet los gezien worden van de omgeving waarin het is geplaatst. Vrijwel alles wat we in Nederland aan groen hebben, is immers door mensen bedacht en aangelegd in relatie tot de gebouwde stenen omgeving. Met 'Groen van Toen' wordt die relatie centraal gesteld. De in het verleden ontworpen en aangelegde tuinen en parken, begraafplaatsen, landgoederen en buitenplaatsen, de zogenaamde groene monumenten, leveren een belangrijke bijdrage aan de identiteit en diversiteit van een stad of streek.

Activiteiten
Verreweg de meeste Zeeuwse gemeenten hebben naar aanleiding van Open Monumentendag activiteiten georganiseerd.

Gratis openbaar vervoer
Ook dit jaar stelt de Provincie Zeeland weer gratis openbaar vervoer beschikbaar tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 8 september.

Abseildemonstratie Monumentenwacht
Op 8 september staat de Monumentenwacht met een informatiestand in het Stadhuismuseum in Zierikzee en geeft zij abseildemonstraties vanaf het dak van het museum
Provincie:
Tag(s):