zondag, 2. december 2012 - 10:58

PvdA wil wet op de jeugdzorg drastisch aanpakken

Met het huidige wetsvoorstel over de jeugdzorg, dat nog is opgesteld door de vorige staatssecretaris, kan de PvdA niet leven, zo melden verschillende media zondag.

De PvdA vindt dat het voorstel drastisch moet worden aangepast. PvdA-Kamerlid Loes Ypma zegt dat het wetsvoorstel in zijn huidige vorm ervoor zorgt dat gemeenten straks last hebben van de regels.

De PvdA en de VVD hadden in het regeerakkoord afgesproken dat een gezin dat hulp nodig heeft straks één coördinerende hulpverlener toegewezen moet krijgen, maar met het huidige wetsvoorstel wordt dat moeilijk.
Nu krijgen gezinnen vaak met tussen de 9 en 17 hulpverleners te maken, zo laat Loes Ypma weten. Ypma:'Zij zien door de bomen het bos niet meer.'
En met zoveel hulpverleners bij één gezin wordt ook vaak langs elkaar heen gewerkt, omdat het lastig is om informatie uit te wisselen. En dat is voor hulpverleners juist frustrerend. Loes Ypma: 'Ze zien dat er van alles mis is, maar ze mogen maar een klein stukje van het probleem oplossen.'

Vanaf 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg en dat is volgens Ypma het uitgelezen moment om zaken echt te veranderen. Ypma vindt de hulpverlening en de financiën nu te veel versnipperd, maar zegt dat er 'enorme kansen' liggen voor verbetering. Zij heeft er vertrouwen in dat de huidige staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn het wetsvoorstel zal aanpassen.
Provincie:
Tag(s):