vrijdag, 3. februari 2012 - 17:31 Update: 08-07-2014 0:54

Saxionstudenten ontwerpen betaalbare irisscan

Enschede

Een betrouwbaar en goedkoop beveiligingsysteem, een onmogelijke opgave? 'Vijf studenten Elektrotechniek van Saxion in Enschede bewijzen het tegendeel en bedachten een irisscan met behulp van een eenvoudige webcam', meldt Saxion vrijdag.

Daan Wijnberg, Merlito Boezen, Luc Balk, Ronald van Hasseld en Stefan Hummelink ontwikkelden het Iris Control System, gebaseerd op de herkenning van de iris in het oog.

De studenten modificeerden een standaard webcam van nog geen 15 Euro tot een infrarood camera. Het systeem is bijvoorbeeld toepasbaar als toegangsbeveiliging voor gebouwen of besloten ruimtes.

Wil iemand toegang tot een gebouw, dan detecteert de camera de iris van een bezoeker automatisch. Wordt de gescande iris herkend, gaat de beveiligde deur open.

“Het Iris Control System is goedkoper, gebruiksvriendelijker en kan sneller scannen dan vergelijkbare systemen op de markt. Bovendien is het systeem toepasbaar op elke computer met Windows XP of een hogere versie”, zegt Erwin Bouwmeester, docent Elektrotechniek van Saxion.

“De toepassing die onze studenten hebben ontwikkeld kan heel interessant zijn voor kleine tot middelgrote bedrijven die hun ingang of ruimtes willen beveiligen.”
Categorie:
Tag(s):