zondag, 23. september 2012 - 12:56

Stedelijk Museum is weer open

Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam is zaterdag officiëel door koningin Beatrix geopend. Dit heeft het museum bekendgemaakt.

Na toespraken van zakelijk directeur Patrick van Mil, directeur Ann Goldstein en burgermeester van Amsterdam Erberhard van der Laan opende de koningin samen met de blikopeners van het Stedelijk, jongeren in de leeftijd van 15 t/m 19 jaar met een frisse kijk op kunst en een bijbaan in het Stedelijk, het vernieuwde Stedelijk Museum. Nu is iedereen weer van harte welkom in het Stedelijk. En in de openingsweek is het Stedelijk ook geopend op maandag 24 september.

Na de officiële opening was het museum zaterdagavond niet alleen gevuld met kunst, maar ook met een unieke verzameling van Nederlandse artiesten. Zo traden zangeres Wende Snijders en de Jeugd van Tegenwoordig op en vormde Mezzosopraan Tania Kross een gelegenheidsformatie met DJ Kypski en het Matangi String Quartet.

Hans van Manen en Ernst Meisner maakten een choreografie voor een bijzonder ballet op de oude trappen van het oude gedeelte van Stedelijk. Deze choreografie werd uitgevoerd op een uniek muziekstuk van de Engelse kunstenaar Scanner.

Nico Dijkshoorn, Joost Zwagerman en Christophe Vekeman bespraken kunst in het entreegebied en harpiste Lavinia Meijer trad op in de Erezaal. Acteur Hans Dagelet en violiste Esther Apituley gaven een optreden en acteur Porgy Fransen droeg gedichten voor tussen werken van Karel Appel.

De nieuwe roltrap veranderde regelmatig in een bewegende catwalk met modellen die drie creaties droegen van ontwerper Bas Kosters die waren geinspireerd op 'La Perruche et la Sirene' van Henri Matisse. En in 'Club Stedelijk' ( het auditorium) werd er gedanst op de solo-sets van DJ Isis.
Provincie:
Tag(s):