dinsdag, 6. november 2012 - 21:52

TV-serie over ontstaan van Drentse landschap

Regio

RTV Drenthe start woensdag 14 november met de nieuwe tv-serie Dwars door Drenthe over de geschiedenis van het Drentse landschap. In een tocht van dertien afleveringen gaan de programmamakers op zoek naar verborgen sporen uit de ontstaansgeschiedenis van het landschap en de invloed van de mens erop. De serie is in samenwerking met Geopark de Hondsrug, Landschapsbeheer Drenthe en Het Drentse Landschap tot stand gekomen.

De programmareeks begint met de voorlaatste ijstijd, die 150.000 jaar geleden onder een enorme massa ijs het Drentse reliëf van zandruggen, heuvels en beekdalen heeft gevormd. Samen met deskundigen en inwoners maakt Dwars door Drenthe een reis door de tijd door het Bargerveen, langs Coevorden, over de Hondsrug, door Assen en de veenkoloniën naar Hoogeveen.
In dertien afleveringen maakt een breed publiek kennis met bijzondere verhalen die schuilgaan achter overblijfsels in het landschap en uit de cultuurhistorie.

,,Als je een wandeling maakt of een ritje op de fiets, heb je vaak niet in de gaten hoeveel interessante verhalen er voor het oprapen liggen’’, aldus regisseur Gerard van der Veer, die namens tv-producent PS Produkties de serie voor RTV Drenthe heeft ontwikkeld. ,,Wie weet bijvoorbeeld dat Drenthe haar bosrijke karakter heeft te danken aan de crisisjaren voor de Tweede Wereldoorlog? In het kader van de werkverschaffing is toen heel veel bos aangelegd.’’

Naast de grote landschappelijke ontwikkelingen zoekt Dwars door Drenthe het ook dicht bij huis. Zo wordt vertelt hoe esdorpen zijn ontstaan en waarom een brink vroeger aan de rand van een dorp lag. Een prominente plaats in de serie is er voor de Hondsrug, die vanwege de bijzondere en unieke combinatie van geologie en cultuurhistorie mogelijk de status van Europees Geopark onder auspiciën van de UNESCO krijgt. De Hondsrug grenst aan de oostkant aan het brede Hunzedal, waar Het Drentse Landschap bezig is met de ontwikkeling van een nieuwe rivierdelta van 6.000 hectare. Inmiddels is de bever, die hier van oudsher voorkwam, weer teruggekeerd in dit gebied.

,,Voor programmamakers is de Hondsrug een snoepwinkel. Er zijn zoveel bijzondere verhalen. Het is een schatkamer van de geschiedenis’’, aldus Gerard van der Veer. ,,Tijdens de opnames kom je erachter dat alles wat je in het landschap ziet een reden heeft. De luchtbeelden die van heel Drenthe zijn gemaakt geven nog eens een extra dimensie aan de serie.’’
Dwars door Drenthe besluit met een blik op de toekomst, waarin deskundigen en betrokkenen wordt gevraagd wat er moet gebeuren om het Drentse landschap te behouden, maar ook hoe Drenthe zich verder kan ontwikkelen. “Het landschap heeft het aanzien gekregen door wat de mensen die er in wonen er mee hebben gedaan. Dat geldt ook, en misschien nog wel veel meer, voor de toekomst,”
aldus Erik de Gruijter, directeur van Landschapsbeheer Drenthe.

Dwars door Drenthe is vanaf 14 november tot volgend jaar maart elke woensdagavond vanaf 18.34 uur bij RTV Drenthe te zien. Het programma wordt daarna tot de volgende ochtend ieder uur herhaald.
Provincie:
Tag(s):