zondag, 19. augustus 2012 - 9:12

'Verbouwcontainer op de stoep spekt gemeentekas'

Amersfoort

Eigenwoningbezitters die hun huis willen verbouwen moeten hun gemeente, naast de duizenden euro's voor de bouwvergunning, vaak ook nog honderden euro's betalen voor het tijdelijke gebruik van de stoep. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Lansingerland spant de kroon met een rekening van 578 euro. In 73 procent van de onderzochte gemeenten moet flink precario of leges worden betaald voor een tijdelijke container of wc-unit op de stoep.

Vereniging Eigen Huis vroeg veertig gemeenten wat een burger moet betalen als hij tijdens een verbouwing een afvalcontainer, een toilet box en een opslagcontainer op de stoep plaatst. Eerder onderzoek in 2007 toonde aan dat 55 procent van de gemeenten daarvoor een rekening presenteert. Inmiddels is dat al gestegen tot drie kwart van de gemeenten.

Vereniging Eigen Huis vindt dat gemeenten beperkt gebruik van hun grond voor een korte periode kosteloos moeten toestaan. Alleen als gemeenten door bouwcontainers parkeergelden mislopen of kosten moeten maken is het redelijk om daarvoor een compensatie te vragen.
Provincie:
Tag(s):