vrijdag, 27. april 2012 - 9:11 Update: 08-07-2014 0:53

VU-aardwetenschappers starten met nagebootste Marsexpeditie

Amsterdam

Een internationaal team onderzoekers is vrijdag gestart met het nabootsen van een Marsexpeditie in een grot in Oostenrijk. ‘Het experiment duurt 5 dagen’, meldt de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bij het experiment zijn een hoogleraar en twee onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam betrokken. Vanuit de VU zijn Bernard Foing, bijzonder hoogleraar Planetary Sciences, en promovendi Luisa Rodrigues en Rai Balwant van de afdeling Petrology betrokken bij het project.

Het idee achter het experiment is dat leven in grotten op Mars zou kunnen voortbestaan als er ooit leven op Mars is geweest. Tijdens de proef gebruiken de onderzoekers de meest geavanceerde versie van het de Aouda.X spacesuit simulator en doen ze geofysische proeven.

Ook onderzoeken zij hoe leven zich gedraagt in extreme omstandigheden. De vijfdaagse veldproef ‘Dachstein 2012 Mars Analog Field Test’ wordt gecoördineerd door het Austrian Space Forum.

Rodriguez werkt momenteel aan haar proefschrift “Microbial communities in Earth-Moon-Mars extreme environments: effects of minerals, organics and physical-chemical conditions”. Hiermee zal ze zowel aan de Vrije Universiteit Amsterdam als aan de University of Aveiro promoveren.

Zij zal vooral kijken hoe minimale hoeveelheden bacteriën in de lucht kunnen worden ‘gevangen’ zonder vervuiling van buitenaf en kijken hoe bacteriën in ijs en smeltwater bewaard blijven.

Rai Balwant zal zich meer richten op communicatie en samenwerking tussen teamleden onderling en tussen teamleden en onbemande verkenningsvoertuigen. Hij zal daarbij voortbouwen op ervaringen uit eerdere Mars-simulaties in Utah, waar eerder VU aardwetenschappen studenten aan deelnamen.
Categorie:
Tag(s):