woensdag, 19. september 2012 - 20:50

Wiskundetoernooi Nijmeegse bètafaculteit in teken van verkeersvraagstukken

Nijmegen

Op vrijdag 21 september ontvangt de opleiding Wiskunde van de Radboud Universiteit vijfhonderd bijzondere gasten: getalenteerde VWO-scholieren uit heel Nederland die meedoen aan het jaarlijkse Wiskundetoernooi.

De wedstrijd wordt dit jaar voor de 21e keer georganiseerd door studenten en medewerkers van de opleiding Wiskunde en vindt voor het derde jaar op rij tegelijkertijd in Keulen en Leuven plaats. Doel is om een groot publiek te enthousiasmeren voor bètawetenschappen. En dat lukt: de inschrijving zit al jarenlang voortijdig vol. Scholieren komen uit alle hoeken van Nederland. De regio Nijmegen is goed vertegenwoordigd, verder zijn er ook meerdere teams vanuit Eindhoven, Amsterdam, Venlo, Zeist en Zwolle.

De hoofdprijs is een vijfdaagse reis naar Europese lichtstad Parijs. Hier bezoeken de winnaars onder andere Université Paris-Diderot waar veel wiskundig onderzoek wordt gedaan en Cité de la Science et de l’Industrie, het  grootste wetenschapsmuseum van Europa.

Teams van ieder vijf middelbare scholieren uit de bovenbouw strijden in een ochtend- en middagprogramma om deze reis,maar natuurlijk ook om de eer. Tijdens het ochtendprogramma ‘de Estafette’ buigen deelnemers zich over twintig uitdagende opgaven en puzzels, samengesteld door een internationale commissie.
Het middagprogramma ‘Sum of Us’ legt de focus op de maatschappelijke toepassing van wiskunde door middel van vraagstukken uit het verkeer, bijvoorbeeld het fileprobleem.

Voor docenten is er een lezing van de heer P. Buter, verkeersconsulent bij Veilig Verkeer Nederland, waarin hij de verkeerskennis van de luisteraars op de proef stelt.
Provincie:
Tag(s):