donderdag, 5. september 2013 - 9:25 Update: 03-07-2014 0:52

Dierenbescherming woedend om fraude met Beter Leven Vlees

foto van slacht | fbf
Foto: Archief FBF.nl

VION, de grootste leverancier van varkensvlees in Nederland en een van de grootste slachterijen in Europa, fraudeert met duurzaam vlees. Dat verklaren werknemers van het bedrijf vanavond in de uitzending ‘Sjoemelen met vlees’.

Volgens de werknemers verpakt VION dagelijks ‘gewoon’ varkensvlees als ‘Beter Leven vlees’ en verkoopt dat aan nietsvermoedende afnemers. Het vlees wordt verkocht in o.a. Nederlandse supermarkten.

Dierenbescherming woedend

Fraude met het Beter Leven kenmerk is voor de Dierenbescherming onacceptabel en zal leiden tot een verbod op verder gebruik van het label. De Dierenbescherming reageert geschokt op onthullingen van over geknoei met varkensvlees bij een vestiging van slachterij Vion. "Als de consument niet kan vertrouwen op ons logo omdat er moedwillig door Vion ander vlees dan afgesproken wordt verpakt, is dat een zeer kwalijke zaak", zegt een woedende Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming. "Natuurlijk moet ik eerst onomstotelijk bewijs zien, maar ik ben erg geschrokken van de beweringen van de klokkenluiders in Zembla".

Extra controles

De Dierenbescherming heeft zelf de afgelopen dagen extra controles laten verrichten naar mogelijke misstanden bij Vion. De Dierenbescherming voert deze controles niet zelf uit, maar heeft dit uitbesteed aan een onafhankelijke, in dit werk gespecialiseerde organisatie (CoMore). Deze heeft noch in het verleden, noch tijdens de aanvullende controles onregelmatigheden aangetroffen. Het voornaamste doel van de controles is waarborgen dat Beter Leven-vlees van boer tot winkel strikt gescheiden van regulier vlees wordt verwerkt. Alle controles die gedaan zijn duiden erop dat dit ook bij Vion het geval was.