woensdag, 20. november 2013 - 17:21 Update: 03-07-2014 0:48

Handelaar in illegale fiscale constructies opgepakt

Foto van jas medewerker FIOD
Foto: Archief FBF
Arnhem

Een 42-jarige man die kantoor houdt in Arnhem is dinsdag door de opsporingsautoriteiten in Duitsland op verzoek van het OM aangehouden. Dit meldt het ministerie van Financiën woensdag.

De man wordt verdacht van belastingfraude, oplichting, faillissementsfraude en valsheid in geschrifte. Daarnaast wordt hij verdacht van het aanbieden van fiscale constructies die gebruikt worden voor belastingontwijking.

De verdachte bood zijn klanten vermoedelijk fiscale constructies aan, waarmee zij zich richting de Belastingdienst konden presenteren als iemand die in Nederland geen verdiensten en/of vermogen heeft terwijl dit feitelijk wel het geval was.

Hierbij werd gebruik gemaakt van naar buitenlands recht opgerichte vennootschappen en trusts, veelal gevestigd in Engeland, op Cyprus en de Belize. Vermoed wordt dat de gekunstelde fiscale constructie door verdachte tientallen malen is verkocht.

Hierdoor is op grote schaal belasting ontdoken. Ingeschat wordt dat het nadeel voor de Nederlandse Staat oploopt tot meer dan een miljoen euro. Het kantoor van de verdachte in Arnhem is gisteren door de FIOD doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op administratie en vermogen. Aan de Duitse autoriteiten zal de overlevering van verdachte worden gevraagd.

Chemicaliën aangetroffen 
Bij doorzoeking van zijn woning in Duitsland hebben de Duitse autoriteiten honderd kilogram chemicaliën aangetroffen en in beslag genomen. Onderzocht wordt of de aangetroffen stoffen in verband gebracht kunnen worden met de fabricage van synthetische drugs.