donderdag, 14. maart 2013 - 12:51

‘Het Zesde Zintuig’ mag uitgezonden worden

Lelystad

De rechter in Lelystad heeft donderdag bepaald dat RTL vanavond de aflevering met de besproken dood van Eline Melters in Het Zesde Zintuig mag uitzenden.

Haar voormalige vriend had woensdag een kort geding aangespannen om een verbod op de uitzending af te dwingen.

Zelfmoord
De man wilde een verbod op de aflevering omdat hij direct of indirect beschuldig wordt van enige betrokkenheid van het overlijden van Eline. De man is niet vervolgd omdat op basis van uitvoerig onderzoek het Openbaar Ministerie tot de conclusie is gekomen dat er sprake is van zelfmoord.

Geen beschuldigingen
Woensdag heeft de advocaat van RTL ter zitting over de inhoud van de uitzending verklaard. De advocaat heeft toegelicht dat in de aflevering wordt verwezen naar passages uit de brief van de hoofdofficier van justitie waaruit blijkt dat er sprake was van zelfmoord. Ook gaf hij aan dat de uitzending voor het grootste deel bestaat uit ervaringen van de paragnosten en dat er geen feiten worden gepresenteerd of conclusies worden getrokken. En door de familie van Eline wordt haar voormalige vriend in de uitzending niet beschuldigd van betrokkenheid bij de dood.

Vrijheid van meningsuiting
De rechter kan een uitzending verbieden als het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer zwaarder weegt dan het recht van vrijheid van meningsuiting/persvrijheid.

Volgens de rechtbank is in dit kort geding op voorhand niet voldoende duidelijk dat de uitzending onrechtmatig is ten opzichte van de voormalige vriend van Eline. De rechtbank heeft daarbij overwogen dat de familieleden van Eline vrijheid van meningsuiting hebben en zij zich publiekelijk mogen afvragen of er sprake was van zelfmoord. De media mogen de gelegenheid bieden om die mening te uiten, mits dit niet op onrechtmatige wijze gebeurt. Dit is op voorhand niet voldoende duidelijk geworden.

De schriftelijke motivering van de uitspraak wordt op 28 maart 2013 gepubliceerd.
Provincie:
Tag(s):