maandag, 10. juni 2013 - 15:25 Update: 03-07-2014 0:56

Incarapparatuur wijst automobilist op oponthoud

Foto van auto in file spiegel | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Nederland, Duitsland en Oostenrijk gaan op de corridor Rotterdam, Frankfurt en Wenen nieuwe technologie inzetten om de doorstroming op de snelwegen te verbeteren en de verkeersveiligheid te vergroten. Dit meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu maandag.

Incarapparatuur
Het gaat om verkeersystemen waarbij gebruik wordt gemaakt van innovatieve technieken voor communicatie tussen de wegkant en individuele voertuigen en tussen voertuigen onderling.

Minister Schultz van Haegen heeft vandaag in Luxemburg met haar Duitse collega Ramsauer en transportminister Bures uit Oostenrijk een Memorandum of Understanding ondertekend voor de start van het grensoverschrijdende project. 

Het is de eerste stap naar een Europese uitrol van intelligente transportsystemen die er voor zorgen dat weggebruikers via technologie in de auto individueel geïnformeerd worden over de actuele situatie op de weg.

Individuele waarschuwing wegwerkzaamheden
Het project van Duitsland, Oostenrijk en Nederland richt zich op het inzetten van technieken waarbij de  bestuurder via apparatuur in de auto een waarschuwing in de auto krijgt over naderende wegwerkzaamheden.

Dit stelt de bestuurders in staat tijdig een alternatieve route te nemen of gas terug te nemen wat niet alleen goed is voor de veiligheid maar ook voor de doorstroming. Daarnaast geven de auto’s op de corridor die zijn uitgerust met nieuwe incar-apparatuur informatie door aan verkeerscentrales over de actuele omstandigheden op de weg. 

Aan de hand van de exacte locaties van de auto’s heeft de verkeerscentrale zo bij voorbeeld direct in beeld als er ergens een file staat of als het ergens regent of mist.

Vanuit Nederland is Rijkswaterstaat betrokken bij de voorbereidingen op de introductie van de nieuwe aanpak. Onder aanvoering van Duitsland werken de drie landen samen met de auto-industrie en service providers. De inzet van de partijen is om het systeem in 2016 in werking te hebben op de corridor.

 
Categorie: