zondag, 7. juli 2013 - 12:48 Update: 03-07-2014 0:55

Miljoenenschade fruitteelt door vorst in februari

Foto van appels | MV
Foto: MV
Lelystad

De wintervorst van februari 2012 veroorzaakt dit jaar 25-30 miljoen extra schade in de fruitteelt. Dat heeft de Nederlandse Fruittelers Organisatie becijferd op basis van een enquête onder appel- en perentelers.

De schade bestaat uit uitval van plantopstanden en oogstreductie. Het grootste deel 15-17 miljoen bestaat uit oogstschade. In Flevoland en de West-Betuwe is de schade het grootst. Op fruitbedrijven in deze gebieden lopen bomen niet meer uit of overleefden ze dit voorjaar de bloei niet. Ook staan veel bomen licht in het blad, telers verwachten dat deze bomen alsnog zullen doodgaan.

Productieverlies
Deze schade komt bovenop het areaal dat vorig jaar reeds gerooid werd als gevolg van de strenge vorst. De uitkomsten zijn dus van invloed op de omvang van de Nederlandse appel- en perenoogst in 2013, zegt NFO. In Nederland staan in totaal 8.100 hectare peer en 7.950 hectare appel. Het zwaarst getroffen zijn de perenopstanden en dan vooral bij Conference en het bijras Beurre Alexandre Lucas die getroffen zijn. De NFO verwacht bij deze rassen tot 10 procent productieverlies.

 

Provincie: