woensdag, 10. april 2013 - 16:22 Update: 03-07-2014 1:00

OM eist 18 jaar cel voor gifmoord Wageningen

Foto van officier en rechter rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 jaar tegen een 55-jarige man uit Wageningen.

 

‘De man wordt ervan verdacht zijn 60-jarige vrouw met gif te hebben vermoord’, meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

Aanhouding
De vrouw raakte op 13 mei 2012 onwel en werd om die reden opgenomen in het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Daar kwam ze die avond te overlijden. Kort na het overlijden vermoedt het ziekenhuis al dat de vrouw is overleden aan de gevolgen van vergiftiging. Daarop wordt direct een onderzoek gestart door de politie en nog dezelfde nacht is de echtgenoot van het slachtoffer aangehouden.

Vergiftiging
Na sectie en uitgebreid toxicologisch en neuropathologisch onderzoek door het NFI blijkt dat de vrouw is overleden aan de gevolgen van vergiftiging met de chemische stof azide. Ter zitting op 6 maart j.l. heeft de patholoog nog eens bevestigd dat zij geen andere doodsoorzaak dan vergiftiging met azide heeft kunnen vaststellen.

Bewijs
Volgens de officier van justitie is wettig en overtuigend bewezen dat de 55-jarige man zijn vrouw heeft vergiftigd met de azide. De vrouw had voor haar dood al maandenlang verschillende gezondheidsklachten. Zo hebben verschillende getuigen verklaard dat de vrouw leed aan duizelingen, misselijkheid, vaak vermoeid was en ook een aantal keren was flauwgevallen. De klachten ontstonden veelal nadat de vrouw thuis iets had gegeten of gedronken.

Fles Berenburger
Een zus van het slachtoffer en ook de huishoudelijke hulp van de vrouw kregen soortgelijke klachten nadat ze iets hadden gegeten of gedronken bij de vrouw thuis. In een fles Berenburger waaruit de vrouw regelmatig een borreltje nam, is later ook de stof azide aangetroffen. Volgens de officier is er geen enkele reden om aan te nemen dat iemand anders dan de echtgenoot meermalen azide heeft toegevoegd aan voedsel en drank van zijn vrouw, met de bedoeling haar te doden.

Azide
De verdachte had in de periode vanaf september 2011 tot en met mei 2012 de beschikking over grote doses azide. Hij had de azide gekregen van een vriendin die werkte in een laboratorium. Volgens deze vriendin had de man om de azide gevraagd voor de bestrijding van muizen op zijn grond in Marokko. Volgens de vriendin heeft de man tot twee keer toe een hoeveelheid azide gekregen. De laatste keer was twee dagen voor de dood van de 60-jarige vrouw.

Motief
Het motief voor de moord ligt volgens de officier vermoedelijk in het feit dat de verdachte een dubbelleven leidde. De verdachte had tijdens zijn huwelijk diverse contacten met andere vrouwen, waar zijn echtgenote niets van wist. Daarnaast liet de verdachte zich financieel ondersteunen door zijn vrouw en liet hij haar grote bedragen overmaken. Daarbij hield hij zelf een bedrag van anderhalve ton voor zijn vrouw verborgen. Gedurende hun relatie heeft de vrouw haar testament meerdere malen gewijzigd, er uiteindelijk in resulterend dat haar man de enige erfgenaam werd. Daarnaast liet de verdachte zich meermalen negatief uit over zijn echtgenote tegenover derden.

Strafeis
Volgens de officier is onomstotelijk bewezen dat de verdachte zijn vrouw met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht. Daarbij heeft het slachtoffer gedurende lange tijd enorm geleden, zowel fysiek als psychisch, omdat ze voortdurend in onzekerheid verkeerde over waar haar klachten vandaan kwamen. Het abrupte overlijden heeft onherstelbaar leed veroorzaakt bij nabestaanden van de vrouw. Volgens de gedragsdeskundigen is de man volledig toerekeningsvatbaar. De officier vindt dat er geen omstandigheden zijn die de straf moeten matigen. Daarom is een gevangenisstraf voor de duur van 18 jaar op zijn plaats.

De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, doet over twee weken uitspraak.

Provincie:
Tag(s):