woensdag, 4. december 2013 - 18:32 Update: 03-07-2014 0:47

OM eist in hoger beroep 10 jaar cel in zaak ‘filefuik’

OM eist in hoger beroep 10 jaar cel in zaak ‘filefuik’
OM eist in hoger beroep 10 jaar cel in zaak ‘filefuik’
Arnhem

De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 10 jaar en een rijontzegging van 10 jaar geëist tegen een 49-jarige man die op 22 oktober 2011 op een file op de A2 inreed.

Bij de botsing kwam een 35-jarige man te overlijden. Gebeurtenissen in de visie van het OM De verdachte reed op de betreffende dag na het tanken weg, zonder te betalen. De eigenaar van het tankstation noteerde het kenteken en schakelde de politie in. De verdachte negeerde stoptekens van de politie en ging steeds sneller rijden. Tijdens de achtervolging reed de verdachte meermalen tegen politievoertuigen aan. Om hem te dwingen tot stoppen werd een file gecreëerd. Hoewel de verdachte ruimte werd gegeven om uit te wijken en de vluchtstrook vrij was, reed hij met grote snelheid in op de file. Door de botsing kwam een 35-jarige man om het leven.

Tenlastegelegde feiten

Het OM heeft de verdachte vier strafbare feiten tenlastegelegd. Ten eerste de diefstal van brandstof, welke diefstal is gevolgd door geweld tegen politieambtenaren. Daarnaast heeft de verdachte zich volgens het OM schuldig gemaakt aan poging tot doodslag op zes agenten. Door opzettelijk tegen politieauto's aan te rijden heeft de verdachte de aanmerkelijke kans op de dood van de inzittenden gecreëerd. De man wordt ook vervolgd voor doodslag op de 35-jarige man en het besturen van een auto zonder geldig rijbewijs.

Rechtbank

De Rechtbank Midden-Nederland veroordeelde de verdachte eerder tot zes jaar cel voor diefstal, poging tot doodslag op zes agenten, het veroorzaken van een dodelijk ongeval door roekeloos rijgedrag en rijden zonder rijbewijs. Zowel het OM als de verdachte stelden hoger beroep in. Anders dan de rechtbank meent het OM dat het veroorzaken van de dood van de 35-jarige man moet worden gekwalificeerd als doodslag.

Doodslag

Volgens het OM had de verdachte voorwaardelijke opzet op de dood van het 35-jarige slachtoffer. "Het verkeersgedrag van verdachte op 22 oktober 2011 over de A2 was levensgevaarlijk," aldus de advocaat-generaal op de zitting. De verdachte verrichtte gevaarlijke verkeersmanoeuvres, reed met hoge tot zeer hoge snelheden, was onder invloed van cannabis, negeerde de matrixborden en luisterde niet naar zijn zoon die naast hem zat in de auto en enkele keren heeft geroepen dat verdachte moest stoppen. "De verdachte wilde ten koste van alles proberen te vluchten. Om dat te bewerkstelligen heeft hij opzettelijk levens in gevaar gebracht. De door verdachte vertoonde onverschilligheid voor de gevaren die hij met zijn weggedrag veroorzaakte, gaan het niveau van de bewuste schuld te boven."

Strafeis

Gelet op de aard en ernst van de feiten vindt het OM een gevangenisstraf van 10 jaar passend. "Er zijn een aantal strafverzwarende factoren, waaronder de absolute zinloosheid van het gedrag van de verdachte en het ontbreken van ieder inzicht in de ravage die hij heeft aangericht," zei de advocaat-generaal hierover. "Verdachte heeft er zelf voor gekozen om niet te stoppen voor de politie. Het verkeerswangedrag waarbij een auto is gebruikt als wapen, geeft voldoende aanleiding om naast de vrijheidsstraf een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de maximale duur van 10 jaar te eisen."

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Provincie:
Tag(s):