vrijdag, 12. juli 2013 - 13:11 Update: 03-07-2014 0:55

Ploumen: import Chinese zonnepanelen zorgt voor banen

Foto van zonnepaneel op dak | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De import van Chinese zonnepanelen zorgt voor banen bij Europese importeurs, installateurs en machinebouwers.

Bovendien leveren goedkope zonnepanelen een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van de economie.

Antidumping heffing
Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) sprak daar donderdag over met vijf van de meest toonaangevende bedrijven uit de Nederlandse zonne-energie sector, tevens leden van de internationale belangenorganisatie Alliance for Affordable Solar Energy (AFASE). Door een antidumping heffing op panelen uit China dreigt de Nederlandse zonne-energiesector zware averij op te lopen.

Ploumen: ‘Ik heb bij mijn Europese collegaministers en eurocommissaris De Gucht de Nederlandse zorgen onder de aandacht gebracht en dat zal ik blijven doen. Daarbij zal ik de discussie verbreden zodat ook de duurzaamheidseffecten worden meegewogen. Het zou goed zijn als via onderhandelingen een oplossing gevonden wordt.’

Omzet met twee derde gezakt
De bedrijfsdirecteuren schetsten de gevolgen van de Europese heffing op zonnepanelen. Atama Solar Energy behoort tot de grootste installateurs van zonnepanelen van ons land. Sinds de heffing is het bedrijf twee derde van de omzet kwijt geraakt. Tempress levert machines voor de productie van zonnepanelen. Door de onzekerheid in de markt stellen de klanten hun orders uit. Volgens de directeur zullen de heffingen elke vorm van innovatie smoren.


De bedrijfsdirecteuren zegden toe te zullen lobbyen bij branchegenoten in andere Europese landen zodat ministers van hun nationale zonne-energiesector horen wat de gevolgen van de maatregel zijn.

De Europese Commissie besloot afgelopen maart tot een registratieplicht voor zonnepanelen uit China en stelde op 6 juni een voorlopige heffing in. Naar verwachting zal er eind november in Brussel door de lidstaten over een definitieve heffing worden gestemd. De Europese Commissie werkt met de Chinese autoriteiten aan een onderhandelde oplossing in de vorm van een minimumprijs en exportquota.