dinsdag, 12. november 2013 - 21:37 Update: 03-07-2014 0:49

PVV wil 200 kilometer kunstijs voor Elfstedentocht

Foto van schaatsers op kunstijs | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Leeuwarden

De Statenfractie van de PVV in Friesland heeft dinsdag het plan gelanceerd om op 1 februari 2018 een heuse Elfstedentocht te houden. Dit meldt de PVV dinsdag.

Kunstijs
Over het ijsprobleem is ook nagedacht: er moet een 200 kilometer lange ijskunstbaan op de Friese tochten en vaarten worden gerealiseerd. De PVV wil dat het college van GS gaat onderzoeken of het plan mogelijk is. De fractie doet dit in het kader van de bespreking van sportbeleid 2014 - 2017.

Volgens GS zijn grote evenementen van groot belang voor de sport en de provincie. Vandaar dat de fractie nu met dit initiatief komt. "Een Elfstedentocht is natuurlijk HET uithangbord voor onze provincie," zegt PVV-fractievoorzitter Otto van der Galiën. "Als het mogelijk is om in de polder een baan van 5 kilometer aan te leggen, moet het ook mogelijk zijn om dit voor 200 kilometer te doen." 

Technisch gezien is het mogelijk om dit voor elkaar te krijgen, zo heeft de fractie te horen gekregen. Daarom wil de fractie dat GS, in samenwerking met de Vereniging Friese Elfsteden, technische universiteiten en de Friese Hogescholen, gaat onderzoeken of het plan haalbaar is. 

Volgens Van der Galiën zou het een fantastische impuls voor de provincie betekenen, als dit initiatief kan worden uitgevoerd.