donderdag, 19. september 2013 - 14:41 Update: 03-07-2014 0:52

Selenium gerelateerd aan verlaagd risico op prostaatkanker

Selenium gerelateerd aan verlaagd risico op prostaatkanker
Maastricht

Mannen met hogere concentraties van het mineraal selenium in teennagels hebben een verlaagd risico op gevorderde stadia van prostaatkanker. Dit blijkt uit een studie van Maastricht UMC+ uitgevoerd bij meer dan 58.000 Nederlandse mannen van 55 tot 69 jaar.

Bij mannen met hogere hoeveelheden selenium in de teennagels is het risico met meer dan zestig procent verlaagd in vergelijking met mannen met lage waarden. De resultaten van het Maastrichtse onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het toonaangevende Journal of the National Cancer Institute. Het Maastrichtse onderzoek is uitgevoerd binnen de Nederlandse Cohortstudie (NLCS), waarin 58.000 mannen en 62.000 vrouwen uit het hele land zijn opgenomen. Bij alle deelnemers in de NLCS zijn in 1986 voedings- en leefgewoonten gemeten. Op hetzelfde moment zijn van ruim tachtig procent van de deelnemers teennagelknipsels verzameld. Deze zijn gebruikt voor de bepaling van de concentratie selenium in het lichaam. Sinds 1986 is tevens het ontstaan van kanker onder NLCS-deelnemers nauwkeurig bijgehouden. Zodoende konden de onderzoekers het verband bestuderen tussen seleniumstatus en prostaatkanker.

Selenium is van nature aanwezig in veel voedingsmiddelen, waaronder volkorenbrood, schaal- en schelpdieren en groente. Het mineraal is een essentieel sporenelement dat mogelijk een beschermend effect heeft tegen prostaatkanker. Een aantal onderzoeksvragen waren echter nog altijd onbeantwoord. " Zo hebben wij specifiek gevorderde prostaatkanker onderzocht. Dit type heeft een slechte prognose en is daarom het meest relevant om vanuit gezondheidsperspectief te bestuderen", zegt prof. Piet van den Brandt, hoogleraar Epidemiologie en projectleider. "Andere studies onderzochten prostaatkanker als geheel, dus ook niet agressieve vormen. Het verband met selenium blijkt het sterkst voor de gevorderde stadia van prostaatkanker".

Categorie: