donderdag, 18. juli 2013 - 18:15 Update: 03-07-2014 0:54

Smaragden huwelijk voor dubbele neushoornvogels

Smaragden huwelijk voor dubbele neushoornvogels
Foto: Archief FBF.nl
Alphen aan den Rijn

Het is feest in Vogelpark Avifauna. Een koppel dubbele neushoornvogels viert vandaag hun 40-jarig huwelijk.

Het koppel is in 1973 naar het vogelpark gekomen. Sindsdien is het koppel onafscheidelijk. Ze hebben in het verleden al voor heel wat nakomelingen gezorgd en zijn daardoor erg belangrijk geweest voor het internationale fokprogramma. Om dit jubileum te vieren zijn de vogels op hun 'trouwdag' extra verwend met vruchten. 

Een goed huwelijk is bij deze vogels erg belangrijk bij het grootbrengen van de jongen. Het vrouwtje is tijdens de broedperiode geheel afhankelijk van het mannetje. Het nest, dat zich in een holle boom bevindt, wordt bijna helemaal dichtgemetseld. Het vrouwtje zit dan ongeveer 3 maanden opgesloten in het nest terwijl het mannetje voor haar eten zorgt. Dit koppel heeft in de afgelopen 40 jaar maar liefst 12 jongen grootgebracht. Geen enkel ander koppel in de dierentuinen is al zo lang bij elkaar en heeft samen zoveel jongen opgevoed. Avifauna is dan ook erg trots op dit koppel.

Ondertussen is het koppel aardig op leeftijd. De laatste jaren maken ze elkaar nog wel het hof, maar er worden geen jongen meer geboren. Desondanks hebben de vogels het nog prima naar hun zin met elkaar.

Dubbele neushoornvogels komen oorspronkelijk uit Zuidoost Azië. Daar leven ze in tropisch regenwoud. Vogelpark Avifauna steunt projecten in Zuidoost Azië die zich bezig houden met het voortbestaan van deze en andere neushoornvogelsoorten. 

Provincie:
Tag(s):