zondag, 21. juli 2013 - 10:19 Update: 03-07-2014 0:54

Troonswisseling. België heeft nieuwe koning

Koning Albert | Kon. Huis België
Foto: Kon. Huis België

Zondag 21 juli is een historische dag voor de Belgen, want vandaag heeft koning Albert II van België om 10.30 uur de akte van troonsafstand getekend, zo melden verschillende Belgische media.

Het tekenen van de akte vond in het koninklijk paleis in Brussel plaats. Hiermee maakte Albert II plaats voor zijn zoon Filip, die rond het middaguur de eed aflegde. Hiermee is hij dan de zevende koning van België.

De kroning valt bewust samen met de Nationale Feestdag, de militaire parade en de feestelijkheden voor het 20-jarige koningschap van Albert II. Vanwege de crisis zal het een sobere viering worden.

De nationale feestdag begon zoals gebruikelijk met een Te Deum, een katholieke dankdienst in de Sint Michiels- en Goedele Kathedraal van Brussel. Die werd dit keer al om 9.00 uur gehouden en bijgewoond door de voltallige koninklijke familie. In de liturgie werd Nederlands, Frans en Duits gesproken, om recht te doen aan alle taalgroepen in België. Ook waren er gebeden in het Engels.

De 79-jarige koning Albert draagt het koningschap over aan zijn zoon omdat hij, naar eigen zeggen, niet meer in staat is het ambt goed uit te oefenen gezien zijn hoge leeftijd. Na de troonswisseling heeft België twee koningen. Koning Albert mag, anders dan in Nederland gebruikelijk is, na zijn aftreden zijn titel behouden. Er is slechts een staatshoofd en dat is koning Filip. Ook de koninginnen mogen hun titel behouden. Naast koningin Fabiola en koningin Paola komt er dus nog een derde koningin bij: koningin Mathilde.

De NOS zendt de troonswisseling in België vanaf 10.15 uur rechtstreeks uit op Nederland 1 en nos.nl.

Categorie:
Tag(s):