woensdag, 11. december 2013 - 12:49 Update: 03-07-2014 0:47

Veel animo voor enkele reis Mars

Foto van planeet Mars | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Er hebben zich inmiddels 200.000 mensen aangemeld voor het prestigieuze Mars One-project.

Dit heeft Bas Larsdorp oprichter van het Nederlandse bedrijf Mars One dinsdag in Washington bekendgemaakt, zo meldt de Volkskrant woensdag.

Slechts vier astronauten zullen uiteindellijk naar Mars vertrekken. De reis naar de rode planeet staat nu gepland voor 2025 - twee jaar later dan de bedoeling was - en de Marsbewoners zullen niet meer terugkeren naar aarde. Dat komt omdat het technisch onmogelijk is om op Mars een raketbasis te bouwen en die is noodzakelijk om los te komen van de planeet.

Eind 2013 zal Mars One bekendmaken welke sollicitanten er doorgaan naar de tweede ronde. De selectieprocedure bestaat uit vier rondes en komt in 2014 tot een eind. Vanaf dan zal Mars One 28 tot 40 kandidaten in dienst nemen en ongeveer zeven jaar trainen. De selectie zal vanaf het begin in beeld worden gebracht. Het publiek zal uiteindelijk, net als in een talentenjacht, bepalen wie er naar Mars gaan.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat in 2023 de eerste mensen op de rode planeet zouden landen, maar het project heeft vertraging opgelopen. Vooraanstaande ruimtevaartdeskundigen noemen de plannen technisch en financieel uitvoerbaar, omdat het om een enkele reis gaat. Ruimtevaartorganisatie NASA is al in staat onbemande missies naar Mars uit te voeren. In theorie moet het dan ook mogelijk zijn mensen naar de planeet te vliegen.

Begin dit jaar zei emeritus hoogleraar Gerard 't Hooft in de Volkskrant dat de missie technisch gezien mogelijk is, maar dat de leefomstandigheden verre van gunstig zijn. 'T Hooft in de krant: 'De atmosfeer op Mars is bijna nul. De wooneenheden moeten daarom onder druk staan, alsof ze omgeven zijn door een vacuüm. Bovendien is het er koud. De woningen moeten dus luchtdicht zijn en buiten moeten de kolonisten altijd in een ruimtepak lopen. De komende decennia zullen ze afhankelijk blijven van aardse producten zoals zonnepanelen en gloeilampen. Het verbouwen van groenten is mogelijk, dat weten we, maar onverwachte plantenziekten kunnen we niet voorspellen. Voedsel zullen ze niet kunnen meenemen vanaf de aarde. Voor de veiligheid zullen de kwekerijen verspreid moeten worden over verschillende locaties.'

Categorie:
Tag(s):