maandag, 7. oktober 2013 - 15:14 Update: 03-07-2014 0:51

Zoeken naar 3 vermisten Noordzee gestaakt

Foto van duiker marine | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Helder

Maandagmiddag, om 15.30 uur, is besloten de zoekactie naar de drie vermiste opvarenden van het gezonken schip 'Maria' op de Noordzee bij Den Helder te staken. Dit meldt het Kustwachtcentrum.

'Alle gebieden zijn vele malen afgezocht door varende en vliegende eenheden. Het vermoeden is dat de drie vermiste opvarenden in het wrak zijn achtergebleven. Er zijn inmiddels boeien gelegd bij het wrak', aldus het Kustwachtcentrum. 
 
Een team van 6 duikers van de Marine heeft maandag de eerste inspectieduiken gedaan vanaf hun duikvaartuig Snellius op zoek naar vermisten in en rond het na een aanvaring gezonken schip ‘Maria’. Ook vloog er Defensiepersoneel mee in een Kustwachtvliegtuig. Daarnaast hielp de marine met het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr. Ms. Snellius.

Defensie assisteerde de Kustwacht bij de zoektocht naar 3 vermiste opvarenden na een botsing op de Noordzee. Het zogenoemde guard vessel Maria, dat fungeert als uitkijk bij werkzaamheden rond boorplatforms, kwam vannacht om 1:30 uur in aanvaring met de vissersboot Texel 68 op zo’n 40 kilometer ten zuidwesten van Den Helder.

Hoist crew
Er zochten onder meer 2 Defensiehelikopters naast de 2 andere ingezette heli’s. Naast de reddingshelikopter AB-412 van Vliegbasis Leeuwarden is dat een Cougar-transporthelikopter. Die laatste vloog voor het eerst in het bestaan van 300 Squadron met een hoist crew. Deze bemanning is speciaal opgeleid om schipbreukelingen in de helikopter te takelen.

Overlevingspak
Het vermiste 3-tal was door 2 geredde opvarenden voor het laatst gezien in een deuropening aan dek van het schip. De vermisten zijn dus misschien met het schip naar de bodem op zo’n 25 tot 30 meter diepte gezonken. 

Mochten ze in het water zijn beland, dan kunnen ze het ruim een halve dag in het water uithouden dankzij hun reddingsvest en overlevingspak. Dit pak is van nek tot enkel waterdicht en zorgt dat iemand blijft drijven.

Verder zochten er maandag 3 reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij en een 10-tal vissersvaartuigen. Duikers van de Marine zullen naar verwachting dinsdag opnieuw in en rond het wrak verder zoeken.