dinsdag, 6. mei 2014 - 9:38 Update: 03-07-2014 0:37

10 miljoen euro voor vrijlating Nederlanders Nigeria

foto van stad Nigerdelta | Google Earth
Foto: Google Earth

De ontvoerders van de drie Nederlanders in Nigeria eisen 10 miljoen euro losgeld.

Dat heeft de Nigeriaanse politie laten weten, zo meldt RTL Nieuws dinsdag. Volgens de politie zouden de Nederlanders, Erhard Leffers, Marianne Vos uit Dedemsvaart ​en filmmaker Jandries Groenendijk, alle drie nog in leven zijn. De ontvoerders zijn niet van de moslimextremistische groepering Boko Haram, zegt de woordvoerder tegen RTL Nieuws. Het zou hen echt om het geld gaan.

De ontvoerders hebben de Nigeriaanse milieu activist Sunny Ofehe al wel vrijgelaten, zo heeft Ofehe via een persbericht laten weten. Volgens hem wordt er van alles aan gedaan om de Nederlanders vrij te krijgen. Ofehe strijdt in Nigeria al jaren tegen Shell en andere oliebedrijven. Hij adviseerde in 2011 de Nederlandse Tweede Kamer over de rol van Shell in Nigeria.

Erhard Leffers, Marianne Vos en Jandries Groenendijk werden zondag ontvoerd bij de stad Letugbene in de Nigerdelta. Ze werden op een boot overvallen door militanten. Daarbij zou zijn geschoten. Vos en Leffers geven samen met Ofehe, die in Nederland woont, een blad uit over de Nigerdelta. Groenendijk is documentairemaker.