dinsdag, 21. oktober 2014 - 19:30 Update: 21-10-2014 21:36

Australische pedo 2 jaar cel in na webcamseks met virtuele 'Sweetie'

Celstraf voor Australische pedo na webcamseks met virtueel meisje (9)
Foto: Terre des Hommes

Dinsdag is een Australische man veroordeeld tot een gevangenisstraf op grond van een chatgesprek met Sweetie, het virtuele meisje dat kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes in 2013 ontwikkelde om webcamkindersekstoerisme aan de kaak te stellen.

"Dit is een belangrijke doorbraak in de strijd tegen deze vorm van kinderuitbuiting", aldus Hans Guijt, van Terre des Hommes, projectleider van de Sweetie-campagne.

Tienduizenden contacten

Een team van Terre des Hommes bezocht gedurende tien weken tientallen chatrooms onder het profiel van minderjarige kinderen, waaronder dat van een negenjarig Filippijns meisje met de naam Sweetie. Tienduizenden mannen zochten contact met haar, het overgrote deel van hen met seksuele bedoelingen. Het team wist duizend personen uit 72 landen met naam en toenaam te identificeren. 

Veroordeling

Deze identiteitsgegevens en de chatlogs werden overgedragen aan Europol, die deze informatie vervolgens deelde met de politieautoriteiten uit de betrokken landen. Dit leidde tot een aantal arrestaties, waaronder die van een man uit Brisbane, Australië. 

De rechter heeft deze man nu veroordeeld op drie aanklachten, waaronder 'het voeren van onfatsoenlijke communicatie met een minderjarige’. Voor de rechter maakte het niet uit dat het in werkelijkheid een virtueel kind betrof, zo blijkt uit het vonnis: "Als je denkt dat het om een 9-jarig meisje gaat, dan is dat genoeg voor een veroordeling." 

Categorie: