vrijdag, 26. december 2014 - 14:08 Update: 26-12-2014 16:27

Brandweer redt hond en katten bij grote boerderijbrand in Wedde

Vlagtwedde

Op Eerste Kerstdag, even voor 19.00 uur, werd de post van Vlagtwedde opgeroepen vanwege een boerderijbrand aan de Wedderstraat. Omdat er op de meldkamer in Drachten verschillende meldingen achter elkaar binnen kwamen over deze brand, met zichtbaar veel vuur, werd er besloten ook de
post van Bellingwolde op te roepen.

Bij aankomst van het eerste brandweervoertuig stond het dak al volledig in de brand. Het was op dat moment nog niet duidelijk of de bewoners in het pand waren. Het was echter te gevaarlijk om het huis binnen te gaan. Met de warmtebeeldcamera werd via de ramen naar binnen gekeken. Daarbij troffen de collega's in één van de ruimtes een hond aan. Deze werd snel naar buiten gehaald.

Inmiddels was er telefonisch contact geweest met de bewoonster van het pand en werd het duidelijk dat zij niet thuis was. Zij kon melden dat er binnen mogelijk nog een tweetal katten zou zijn en dat er paarden achter de woning in een wei zouden lopen. In de loop van de avond hebben de collega's de twee katten uit de gang van de woning kunnen redden. Zij zijn door een dierenarts nagekeken. Het lijkt erop dat alle dieren de brand zonder verwondingen hebben doorstaan.

De brandweer heeft voornamelijk van buitenaf de brand bestreden. Daarbij zijn verschillende stralen en een waterkanon ingezet. Halverwege de avond werd de hoogwerker van Winschoten erbij geroepen zodat er ook van bovenaf in de schuur geblust kon worden. Naastgelegen schuren konden zijn behouden worden, de woning en aangebouwde schuur zijn helaas volledig verwoest. De inzet heeft tot ver in de avond geduurd.

Naar het ontstaan van de brand zal de politie een onderzoek doen.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):