dinsdag, 26. augustus 2014 - 21:28 Update: 26-08-2014 21:31

Computeroplichter 'Microsoft' maakt vrouw geld afhandig

Computeroplichter 'Microsoft' maakt vrouw geld afhandig
Foto: Archief EHF
Hulst

Maandag is een vrouw uit de gemeente Hulst slachtoffer geworden van een computeroplichter die zich voordeed als medewerker van Microsoft. Dit meldt de politie dinsdag.

Geld van rekening
De vrouw werd gisteren door een man gebeld die zich voordeed als medewerker van Microsoft. Hij vertelde haar dat er bij Microsoft een melding binnengekomen was dat er virussen op haar computer actief waren. Vervolgens bood hij aan om dit euvel te verhelpen door middel van besturing op afstand.

Het slachtoffer die zelf weinig verstand heeft van computers geloofde het verhaal. Nadat de 'reparatie' verricht was, drong de man erop aan om een antivirusprogramma aan te schaffen van 29 euro per jaar. Het slachtoffer ging vervolgens akkoord met afschrijving van geld via haar creditcardrekening. Later bleek dat er 195 euro was afgeschreven en er bovendien nog meer transacties waren uitgevoerd.

Wat te doen bij oplichting
Bij de Amerikaanse computersoftwareproducent komen regelmatig meldingen binnen van klanten over personen die zich voordoen als Microsoftmedewerker. Het bedrijf laat op haar website weten dat zij nooit ongevraagde telefoontjes pleegt, om persoonlijke of financiële informatie vraagt of aanbieden om uw computer te herstellen.

Dit geldt ook voor ongevraagde e-mailberichten. Het advies is om deze ongevraagde telefonische oproepen of berichten te verbreken of te verwijderen. Bent u gebeld door een nep-Microsoftmedewerker? Dan kunt u uw verhaal melden bij de Fraudehelpdesk. Bent u geld kwijtgeraakt dan kunt u ook bij de politie aangifte doen van oplichting.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):