dinsdag, 28. oktober 2014 - 7:57 Update: 28-10-2014 9:13

D66 wil duidelijk nieuw objectief keurmerk voor eten en drinken

duidelijk en objectief keurmerk
Foto: Archief FBF
Den Haag

D66 Tweede Kamerlid Gerard Schouw pleit voor één duidelijk en objectief keurmerk voor eten en drinken in de winkels. Consumenten kunnen dan in één oogopslag zien wat voor leven een dier heeft gehad, of het product gezond is en wat voor impact het maken van het voedsel heeft gehad op het milieu. Daarmee kan de consument goed geïnformeerd keuzes maken over de producten die worden gekocht.

Nu is er een wildgroei aan keurmerken, waardoor de consumenten door de bomen het bos niet meer zien. Staatssecretaris Dijksma krijgt een jaar de tijd om dit met de sector te regelen op vrijwillige basis. Als dat niet lukt, pleit D66 voor wetgeving.

Kwaliteit voorop

Nederland loopt voorop met de technologie en het produceren van grote hoeveelheden voedsel. Nu staat Nederland voor de uitdaging om de voedselproductie nationaal te verduurzamen. Schouw: “Dat is niet een beetje beter voor het milieu en een beetje meer dierenwelzijn. Het betekent dat de voedselproductie opnieuw wordt opgezet vanuit kwaliteit, duurzaamheid en gezondheid.”

Duidelijke informatie

Gerard Schouw: “Het belangrijkste is dat de consument duidelijke informatie heeft wanneer er een keuze wordt gemaakt om iets te kopen. Met één duidelijk keurmerk ziet de consument in één oogopslag of een pak koekjes of een pond gehakt past in de persoonlijke wensen wat betreft impact op het milieu, dierenwelzijn en gezondheid. Mensen kunnen zelf beslissen wat ze daarbij belangrijk vinden. De consument heeft de macht, die bepaalt wat er wordt gekocht. En daarmee bepaalt de consument hoe de voedselindustrie produceert.”

Stoplichtsysteem

Draagvlak voor het keurmerk is van belang. Het moet met medewerking van producenten- en consumentenorganisaties tot stand komen. Daarbij zou bijvoorbeeld een stoplichtsysteem kunnen worden gebruikt die aangeeft hoe het product op verschillende vlakken presteert.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):