vrijdag, 31. oktober 2014 - 14:18 Update: 31-10-2014 21:56

Deelname aan gewapend conflict Irak en Syrië in beginsel strafbaar

Deelname aan gewapend conflict in Irak en Syrië in beginsel strafbaar
Foto: SXC
Den Haag

Actieve deelname aan de strijd tegen IS in Irak en Syrië is in beginsel wel strafbaar. Voor Nederlanders en anderen die in Nederland hun woon- of verblijfadres hebben, geldt het Wetboek van Strafrecht ook over de landsgrenzen. Dit laat het Openbaar Ministerie weten.

Bepaalde handelingen in die gewapende strijd kunnen oorlogsmisdrijven zijn, maar ook commune misdrijven, zoals moord, doodslag, vrijheidsberoving of mishandeling.

Eerder kwam in het nieuws dat leden van motorclub No Surrender en oud-militairen willen meevechten aan de zijde van de Koerden tegen IS. Als de indruk is gewekt dat zij daarvoor niet strafbaar zouden zijn, is dat niet terecht. Ook zij vallen gewoon onder het Nederlandse strafrecht en kunnen dus worden vervolgd als zij misdrijven plegen.

Zelfstandig

Hulp aan IS of in dienst treden bij IS is zelfstandig strafbaar nu Nederland met actieve gevechtshandelingen deelneemt aan het gewapend conflict tegen IS. Aansluiting zoeken bij internationale terroristische organisaties, zoals IS en al Qa’ida, was altijd al strafbaar.

Verder kunnen specifieke gevechtshandelingen in naam van IS onder omstandigheden ook worden aangemerkt als oorlogsmisdrijven en commune misdrijven. Jihadisten die willen uitreizen om deel te nemen aan de gewapende strijd worden zoveel als mogelijk tegengehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme.