maandag, 24. februari 2014 - 21:09 Update: 03-07-2014 0:41

Dinsdag poortactie bij bedrijf NXP Nijmegen

foto van actie | fbf archief
Foto: fbf
Nijmegen

Ruim tweehonderd werknemers van het semiconductor bedrijf NXP in Nijmegen onderbreken dinsdagmiddag hun werk om actie te voeren voor de poort van NXP.

Zij willen 3% meer koopkracht en afschaffing van de bonusregelingen voor de lagere en middeninkomens.
Cao-onderhandelingen vastgelopen.

Gerald Maenen, bestuurder FNV Metaal: “Als de werknemers morgen in Nijmegen massaal aan NXP een signaal geven dat zij het oneerlijke NXP beleid zat zijn, zal NXP misschien eindelijk begrijpen dat zij met fatsoenlijke voorstellen moeten komen. NXP heeft een topjaar gehad. Ze doen het veel beter dan de concurrentie en haalden 34% winst ten opzichte van 2012 en veel meer omzet. De werknemers hebben hier hard aan gewerkt en willen dat terug zien in een nette loonsverhoging van drie procent, met koopkracht. “
Bonus als worst

Een andere eis waarvoor de werknemers in actie willen komen zijn de oneerlijke bonusregelingen. Maenen: “Die zorgt voor een tweedeling op de werkvloer en dat werkt niet lekker. De mensen met inkomens boven de € 81.000,- krijgen een prestatiebeloning van soms wel meer dan vierentwintig procent, terwijl NXP de lagere en midden groepen geen fatsoenlijke loonsverhoging wil geven. Daarom willen de werknemers afschaffing van de bonusregelingen voor de lagere en middeninkomens. Zij willen dat de regeling wordt omgezet in vast salaris. De bonus wordt nu iedere keer voorgehouden als een vette worst, die ze nooit krijgen. De mensen zijn er klaar mee en willen op een normale manier gewaardeerd worden.”

De 3% bonusregeling moet omgezet worden naar 2% vast salaris. En de 5% bonusregeling naar 3,3,% vast salaris. Verder willen de werknemers dat er een structureel employabilityfonds komt met een bedrag van € 300.000,- euro per jaar. Voor de financiering van opleidingen, om hun interne en externe positie op de arbeidsmarkt te kunnen verbeteren. Bij NXP werken ongeveer 3300 mensen in Eindhoven en in de fabriek in Nijmegen.

Provincie: