dinsdag, 7. januari 2014 - 15:36 Update: 03-07-2014 0:45

Eberhard van der Laan heeft glasheldere wijze van communiceren

Amsterdam

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam ontvangt de Machiavelliprijs 2013, ‘omdat hij een toonbeeld is van helderheid en duidelijkheid in een bestuurlijke wereld waarin menigeen vlucht in verhullend taalgebruik’. Dit heeft de stichting Machiavelli dinsdag bekendgemaakt.

‘Van der Laan verstaat de kunst om de taal van de vele verschillende inwoners van zijn stad te spreken. Of het nou om Ajax-supporters, bedreigde wijkbewoners of topondernemers gaat. Wars van wolligheid en vals sentiment creëert Van der Laan verbondenheid met vele uiteenlopende Amsterdammers’, zo vervolgt het juryrapport.

‘Bovendien weet hij Amsterdam nationaal en internationaal op de kaart te zetten als een stad waarin iedereen welkom is. Van cultuurgenieters tot bedrijven die zich in de hoofdstad willen vestigen’.

'De succesvolle wijze waarop Van der Laan de hoofdstad bestuurt wordt geschraagd door zijn onderscheidende en glasheldere wijze van communiceren. Met begrip voor gevoeligheden verkondigt hij op het juiste moment de juiste boodschap’, zo concludeert het juryrapport.

De prijs die jaarlijks wordt toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie, wordt op dinsdag 4 februari uitgereikt door Marja Wagenaar, voorzitter van de Stichting Machiavelli in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Het is de 25ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. 

Bauke Vaatstra
Eerdere prijswinnaars waren onder meer Bauke Vaatstra, H.M. koningin Máxima, bondscoach Bert van Marwijk, onderzoeksjournalist Jeroen Smit, eurocommissaris Neelie Kroes, columnist Jan Blokker, oud SP-leider Jan Marijnissen, de Stemwijzer en prof. mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.