vrijdag, 14. maart 2014 - 20:31 Update: 03-07-2014 0:40

Hackers speurden naar info over erfenis Willem Endstra

Foto van hacker op computer internet | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Hackers hebben vermoedelijk geprobeerd om bij een adviesbureau in Alkmaar in te breken op het computernetwerk om zo inzicht te kunnen krijgen in financiële gegevens over het nalatenschap van de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

De politie heeft dinsdagavond drie mannen aangehouden op verdenking van deze computervredebreuk. Het drietal wordt er van verdacht het computernetwerk van het adviesbureau te hebben gehackt.

Kwaadaardige software
De verdachten hebben de afgelopen maanden mailberichten met kwaadaardige software verstuurd naar het adviesbureau. Op deze manier probeerden zij op afstand controle te krijgen over het computernetwerk van het kantoor in Alkmaar. Het is nog niet bekend of de hackers daadwerkelijk informatie over de nalatenschap van wijlen Endstra hebben weten te vergaren.

In dit onderzoek heeft de politie dinsdag een 34-jarige man aangehouden in Amsterdam- Zuid. Hij wordt gezien als de opdrachtgever voor de computerinbraak. De verdachte heeft vermoedelijk twee broers van 24 en 21 jaar uit Amstelveen ingeschakeld om de hack uit te voeren. Zij zijn eveneens dinsdag aangehouden.

Botnet
Een van de broers beheerde een botnet, dat inmiddels onschadelijk is gemaakt door de politie. Hij is vermoedelijk ook betrokken bij het beheer van een website waar gestolen creditcards worden verkocht. De politie onderzoekt ook of de verdachten betrokken zijn bij computerinbraken bij andere bedrijven.

De politie is de zaak op het spoor gekomen na een aangifte van het advieskantoor uit Alkmaar. Bij doorzoeking van de woningen van verdachten heeft de politie beslag gelegd op computers en administratie.

Het drietal is donderdagavond na verhoor op vrije voeten gesteld. De drie blijven verdachte in het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket.