maandag, 2. juni 2014 - 8:56 Update: 03-07-2014 0:35

Huisartsen leggen woensdag werk neer

Foto van huisartspraktijk | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Huisartsen leggen woensdag korte tijd het werk neer uit protest tegen een voorgestelde wijziging in de Zorgverzekeringswet.

Patiënten moeten volgens hen de vrijheid behouden om zelf een huisarts of zorgverlener te kiezen. Maar als de Tweede Kamer de zorgverzekeringswet gaat aanpassen, kunnen patiënten straks niet altijd meer naar de zorginstelling of arts van hun keuze. Zorgverzekeraars zijn verplicht voldoende zorg in te kopen voor hun verzekerden. Daarnaast moeten ze de kosten vergoeden van zorg, ook als die wordt gegeven door een zorgverlener waarmee ze geen contract hebben. Dit laatste wordt waarschijnlijk gewijzigd.

Als de wettelijke verplichting om zorg te vergoeden van een niet -gecontracteerde arts wegvalt, kan een huisarts een patiënt niet doorverwijzen naar een specialist van diens keuze, of de patiënt moet zelf voor alle kosten willen opdraaien. Volgens de vereniging van praktijkhoudende huisartsen (VPHuisartsen) is het een burgerrecht om vrije keus te hebben voor zorgverleners.

Herman Suichies, huisarts en voorzitter van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen, tegen de NOS: 'Als we een patiënt verwijzen naar een specialist omdat we die goed vinden in zijn vak, dan moeten we eerst controleren of onze patiënt daar wel naar toe mag van zijn verzekering.'

Provincie:
Tag(s):