vrijdag, 21. november 2014 - 19:17 Update: 21-11-2014 20:28

'Ingezameld geld via giro 555 komt niet altijd op de juiste plaats terecht'

Ingezameld geld via giro 555 komt niet altijd op de juiste plaats terecht
Foto: Archief EHF

Uit een kritisch rapport over de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) waar De Correspondent de hand op heeft weten te leggen, blijkt dat het geld dat Nederlanders op giro 555 storten , lang niet altijd op de goede plek terechtkomt.

Het rapport dat door een door de SHO aangestelde commissie is opgesteld, was in februari al klaar. Maar de inhoud werd niet naar buiten gebracht. Ingewijden hebben aan De Correspondent laten weten dat de adviescommissie  graag een persconferentie over het rapport had willen geven, maar dat het bestuur van de SHO dit niet wilde.Tegenover De Correspondent laat SHO-voorzitter René Grotenhuis weten dat de organisatie tijd nodig had om haar huiswerk te doen. Dit melddt De Correspondent vrijdag op de website.

Volgens het rapport zouden de tien aangesloten doelen nauwelijks samenwerken en zouden ze elkaar niets  gunnen. Daardoor wordt bij een ramp niet gekeken naar welke organisaties al actief zijn in het getroffen gebied en gespecialiseerd zijn in de benodigde zorg. De slechte verdeling van het ingezamelde geld is een belangrijk kritiekpunt van de commissie.

De SHO bestaat uit tien hulporganisaties waarover het geld volgens een vaste verdeelsleutel verdeeld wordt. In 2013 bijvoorbeeld werd er een inzamelingsactie voor slachtoffers van de oorlog in Syrië gehouden. Al vóór de inzamelingsactie waren de organisaties Het Rode Kruis, Unicef en de Stichting Vluchteling al in Syrië actief. Ze hadden er een netwerk en organisatiestructuren, maar kregen slechts 40 procent van het ingezamelde geld.

De commissie heeft nu voorgesteld om het bestuur van de SHO te vervangen door een onafhankelijk bestuur. Slechts een deel van het opgehaalde geld zou vervolgens volgens de verdeelsleutel moeten worden verspreid. De rest zou aan projecten moeten worden toegewezen. Daarbij zou gekeken moeten worden waarin organisaties zijn gespecialiseerd.