donderdag, 24. juli 2014 - 11:22 Update: 24-07-2014 11:23

Man (18) verdacht van computervredebreuk Digi-D

Cyber
Foto: fbf
Breda

Op 16 juli jl. heeft de politie een 18-jarige inwoner van de gemeente Haaren aangehouden.

De man wordt verdacht van computervredebreuk. Na verhoor is hij later op de dag in vrijheid gesteld.

EenVandaag

In een uitzending van het actualiteitenprogramma EenVandaag wordt op dinsdag 10 juni van dit jaar aandacht besteed aan een geschil tussen reclamebureau Digi-D uit Waalwijk en de overheidsdienst DigID. Direct na de uitzending wordt meerdere keren getracht de website van het reclamebureau te hacken. Vermoedelijk om de inloggegevens van DigID te verkrijgen, waarmee onder andere uitkeringen naar een ander rekeningnummer kunnen worden gestuurd.

Geautomatiseerde aanval

Een dag later (11 juni jl.) wordt namens het reclamebureau aangifte gedaan van computervredebreuk en starten het openbaar ministerie en het CyberTeam van de politie een onderzoek. Digitaal rechercheurs komen er achter dat vanaf een IP-adres in de gemeente Haaren een geautomatiseerde aanval op de website www.digi-d.nl was uitgevoerd.

In beslagname

Op woensdag 18 juni 2014 doorzoeken agenten een woning op het adres in de gemeente Haaren, waarbij laptops en andere digitale gegevensdragers in beslag worden genomen. Uit gegevens op een van de laptops blijkt dat vanaf deze computer de geautomatiseerde aanval was uitgevoerd. Op 16 juli wordt daarom in overleg met een officier van justitie de 18-jarige verdachte gearresteerd. Hij heeft een bekentenis afgelegd. De politie heeft het onderzoek afgerond. Het dossier is inmiddels opgestuurd naar het openbaar ministerie.

Geen DigID gegevens

Uit onderzoek is niet gebleken dat DigID gegevens zijn verkregen tijdens deze poging van computervredebreuk.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):